Zo’n vijftig procent van de energierekening van huishoudens bestaat uit het verbruik van warm water en verwarming. Door de eenmalige investering in een zonneboiler kan elk huishouden dus flink op de energierekening besparen.
In Nederland is het goed te doen om met een zonneboiler een huis van warm water te voorzien. Maar door het beperkte aantal zonuren in de winter, is het nog best lastig om alleen op zonne-energie een huis te verwarmen. Toch is de jaarlijkse besparing van een vlakkeplaatcollector al snel zo’n 150 tot 350 kubieke meter aardgas bij een collectoroppervlak van ongeveer 2,5 tot 3,5 vierkante meter (+/-3,6 tot 4,2 GJ).
Stijgende aardgasprijzen
Nu de verwachting is dat de prijzen van aardgas zullen stijgen, maakt de zonneboiler echter weer een kans. Er wordt immers minder Nederlands gas boven de grond gehaald en er is grote weerzin tegen een afhankelijkheid van bijvoorbeeld gas uit Rusland. En wordt het weer rendabeler om een huis te hebben dat zichzelf ook zonder gas van warmwater kan voorzien.
Daarnaast wordt de zonneboiler steeds vaker gebruikt in combinatie met andere energiezuinige installaties, zoals bijvoorbeeld een warmtepomp, die de aardwarmte gebruikt voor het opwarmen van water. Door de zonneboiler hoeft de waterpomp minder uren te maken en dat levert ook een besparing op.
De zon blijft een goed alternatief
De vraag naar energiezuinige huizen en installatiesystemen die gebruik maken van andere energiebronnen, blijft stijgen. In dat assortiment blijft dus plek voor installaties die gebruik maken van zonne-energie. Daarnaast wordt er druk gewerkt aan manieren om de warmte die is opgewekt beter op te slaan, zodat het wellicht in de toekomst wel mogelijk wordt om óók in de winter het huis te verwarmen met slechts een zonneboiler. Wat daarin een rol kan spelen is dat het klimaat in Nederland zachter aan het worden is. Hoe meer uren zon, hoe hoger immers het rendement van de zonnecollectoren.
De zonneboiler promoten
Wat de zonneboiler tot nu toe parten heeft gespeeld, is dat installatiebedrijven deze over het algemeen niet heel actief hebben gepromoot. Hierin kan natuurlijk verandering komen, zeker als de warmteopslag telkens beter wordt, de zon vaker schijnt en de gasprijzen blijven stijgen. Er is een behoorlijke markt voor compacte systemen met een lage aanschafprijs, die aantrekkelijk zijn voor doorsnee huishoudens.
De laatste jaren hebben meer installatiebedrijven en boilers het zonnekeurmerk van de DEPK hebben gekregen en is de certificering is sterk verbeterd. Dat geeft de eindklant wellicht de extra zekerheid die nodig is om tot aanschaf over te gaan. Er zijn bovendien diverse lokale initiatieven voor extra subsidie bij de aanschaf van een boiler, zeker met warmtepomp. Het is dus het perfecte moment voor de installatiebranche om de zonneboiler weer eens in het zonnetje te zetten.
Wilt u graag kennismaken met de nieuwste producten en de laatste ontwikkelingen en hieromtrent deskundig advies krijgen, dan is het Solar Event dat van 7 t/m 9 oktober in Den Bosch plaatsvindt, een aanrader.