Energie besparen in bestaand vastgoed

Hub Redactie
Hub Redactie
08 april 2014
2 min

Energieakkoord: subsidies en meer banen

Het “Energieakkoord voor Duurzame Groei” dat in september 2013 is afgesloten, moet leiden tot 100% duurzame energievoorziening in 2050. Het besparen van energie in bestaande woningen en in nieuwbouw maakt daar een belangrijk onderdeel van uit.

Zo stelt het kabinet de komende jaren maar liefst 400 miljoen euro beschikbaar voor het isoleren van huurwoningen. Tevens krijgen alle woningen en huurwoningen een indicatief energielabel, zodat ze zich bewust worden van hun energieverbruik en eerder zullen investeren in maatregelen om energie te besparen. Ook komt er een fonds van 600 miljoen euro, waaruit huiseigenaren geld kunnen lenen voor energiebesparende investeringen, de zogeheten `energiebespaarlening`.

Dit alles zal een stimulans betekenen voor de bouw- en installatiesector, waar naar verwachting 15.000 extra banen gecreëerd worden.

Energie besparen in bestaand vastgoed 

ING Economisch Bureau merkt in haar Rapport “Energiebesparing in bestaand vastgoed” van 24 maart 2014 op dat het Energieakkoord alvast geleid heeft tot een flinke stijging in de investeringen in duurzame energie. Voor het terugdringen van het totale energieverbruik is er blijkbaar minder aandacht. Hier ligt evenwel 30% van het totale besparingspotentieel in Nederland!

Niet alleen op de particuliere huizenmarkt, maar zeker ook in de utiliteitsbouw is grote winst te behalen. ING Economisch Bureau heeft berekend dat het energieverbruik in kantoren en winkels, goed voor 180.000 gebouwen in ons land, gelijk staat met dat van ruim 1,5 miljoen huishoudens.

Op energie besparen in bestaande gebouwen levert heel wat voordelen op. Van een lagere CO2-uitstoot en lagere energiekosten tot een verbetering van de Nederlandse concurrentiekracht en veel nieuwe werkgelegenheid. Bouwbedrijven en aanverwante sectoren zullen meer opdrachten krijgen en vastgoedeigenaren zien de waarde van hun portefeuille stijgen, naarmate ze energie-efficiënter zijn. Gebruikers van woningen, kantoren en winkels merken een hoger comfort voor een lagere energierekening.

Energiebesparende maatregelen

Er zijn heel wat maatregelen, die energiebesparing in een gebouw mogelijk maken. Denk aan het afstellen van verwarmingsinstallaties, efficiëntere HR-ketels en airconditioning en zuinigere verlichting. Ook kierafdichting, isolatie van gevels, muren en vloeren, het aanbrengen van HR++ of ++++glas, warmtepompen, cogeneratie en het hergebruiken van restwarmte kan heel wat winst opleveren. Daarnaast is ook een gedragsverandering bij de gebruikers vereist! Let wel, energiebesparende investeringen zullen niet bij ieder gebouw tot een afdoend rendement leiden.

Vakbeurs Renovatie 2014

Benieuwd welke innovaties u kunnen helpen bij het duurzaam renoveren van bestaande panden en voor welke subsidies u in aanmerking kunt komen? Kom dan zeker eens langs op Renovatie 2014, de renovatievakbeurs van VNU Exhibitions Europe, die van 9 tot en met 11 april in de Brabanthallen te `s-Hertogenbosch georganiseerd wordt.

Uitgelicht

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen