Veel partijen die streven naar energiebesparing in Nederland breken hun hoofd over het vraagstuk hoe bestaande huizen te renoveren zijn zodat zijn energieneutraal worden. Inmiddels zijn er al meerdere voorbeelden van Nul op de Meter huizen, maar hoe bestaande Nederlandse hoogbouwflats energieneutraal te maken zijn, was tot op heden nog niet onderzocht. Juist op dit gebied is er veel winst te behalen.
Flatgebouwen in kaart
Voor zijn onderzoek bracht Barkmeijer naoorlogse flats in kaart en hoe ze zijn gebouwd. Zijn conclusie: er bestaan elf dominante bouwsystemen die samen een marktaandeel hebben van 88 procent wat neerkomt op 211.000 woningen. Meer dan de helft van deze woningen bevinden zich in Noord- en Zuid Holland. Juist bij deze woningen zijn de opschaalmogelijkheden aanzienlijk. “Bij alle systemen is binnen- en buitenisolatie nodig en moeten de voor- en achtergevel vervangen worden”, laat Barkmeijer weten op de website van de Hogeschool. De student heeft een tool ontwikkeld waarmee hij zijn kennis wil delen met bijvoorbeeld woningcoöperaties. Door middel van negen vragen kan worden bepaald of renovatie tot de mogelijkheden behoort. “We zijn de tool aan het testen bij corporaties en gebouweigenaren, zo kunnen we zien of alles er inzit. Daarna komen we met een betere versie.”
Doorontwikkeling
Barkmeijer deed zijn onderzoek voor Stroomversnelling, een netwerk dat streeft naar innovatie vanuit de maatschappij om op die manier de energietransitie aan te wakkeren en te versnellen. De afgestudeerde student gaat nu aan de slag bij EnergyGo waar hij ook verder gaat werken aan een gevelelement dat energie kan opwekken.