De gebruikelijke ratten, kikkers, veenmollen, insecten en zelfs rivierkreeften komen Marc Anker en zijn collega`s van Isolatiespecialist.nl regelmatig tegen. Maar in de kruipruimtes van te isoleren huizen hebben ze ook onverwachtere ontmoetingen. “Een kunstgebit, handgranaten uit de Tweede Wereldoorlog, een witlofplantage, een paar ton cash geld en zelfs een opgezette krokodil.”
Groeiende vraag
Anker begon Isolatiespecialist.nl in zijn achtertuin, waar hij met een geïmproviseerde machine en piepschuim zijn eigen kruipruimte isoleerde. Inmiddels groeide het uit tot een bedrijf met zo`n zeventig man in dienst. Sinds de gasprijzen medio 2021 begonnen te stijgen, kan Anker de groeiende vraag nauwelijks bijbenen. “Onze orderportefeuille is 200 procent groter geworden.”
Niet verbazingwekkend, want isoleren is aantrekkelijk. Sinds 1 januari 2022 kunnen huiseigenaren 30 procent van de kosten gesubsidieerd krijgen. Isolatiespecialist.nl richt zich vooral op de isolatie van spouwmuren en vloeren met verschillende materialen. De werkzaamheden duren maar een halve dag en met de resulterende lagere energierekening verdienen huiseigenaren de investering gemiddeld in twee tot drie jaar terug.
Warmtebeeld
Als dat nog niet voldoende is om een potentiële klant over de streep te trekken, heeft Anker nog een geheim wapen achter de hand: de Cat S62 Pro smartphone met ingebouwde FLIR-warmtebeeldcamera. Het infraroodbeeld maakt lekken in de constructie, waar koude lucht het huis binnendringt, goed zichtbaar. In de kruipruimte bijvoorbeeld, waar zomaar 80 procent van het rendement van de vloerverwarming verloren kan gaan.
“Wanneer onze monteurs met een klant door het huis gaan, kunnen ze zo gemakkelijk laten zien waar zulke koudebruggen zitten. Door het visueel te maken, merken we dat een klant eerder overtuigd is.” Wanneer de isolatieklus is afgerond, doen zijn monteurs hetzelfde: “Dan kan de klant het verschil zien en garanderen wij dat we kwaliteit leveren.”
Alles-in-1
Voorheen gebruikte Anker een dure, logge `standalone` FLIR-camera voor deze taak. Later stapte hij over naar kleine warmtebeeldcamera`s die op een smartphone geklikt kunnen worden. Maar sinds de introductie van de Cat S62 Pro willen zijn werknemers niet anders meer, zegt hij: “Het is een alles-in-1-oplossing, je hebt niet allerlei losse apparaten meer nodig. Dat wekt vertrouwen bij de klant. Omdat de telefoon bovendien zo stevig is, kunnen we hem rustig meenemen de kruipruimte in, zonder ons zorgen te maken om vocht of schades. En dankzij de dual-SIM kunnen mijn werknemers ook hun privénummer op dezelfde telefoon blijven gebruiken.”