‘Meten is weten’ en ‘meten mag je nooit vergeten’ geven wel aan wat het belang is van het altijd bij je hebben van de juiste meetapparatuur. Want zonder correcte meetinstrumenten weet je als professional echt niet waar je aan toe bent. Op BouwBeurs 2025 kun jij je perfect oriënteren, zodat je met precies de juiste meetapparatuur aan je volgende klus begint. Bijvoorbeeld op stand F120 in hal 07, bij Havé-Digitap.
Warmtebeeldcamera
Voor inspecties, onderhoud aan installaties en het opsporen van allerlei soorten (thermische) problemen komt een warmtebeeldcamera goed van pas. Neem de FLIR C5 die een thermische resolutie heeft van 160 x 120 (19.200 pixels), een temperatuurbereik van -20 tot 400 graden Celsius en die beschikt over een helder aanraakscherm van 3.5 inch, een (visuele) camera van vijf megapixels en een ingebouwde ledlamp. Dankzij de IP54 beschermingsgraad is deze warmtebeeldcamera goed bestand tegen water en stof en kan het een val van twee meter weerstaan. De gemaakte beelden kun je optioneel opslaan in de FLIR Ignite cloud, zodat je alle gegevens netjes bij elkaar hebt staan, een en ander kunt documenteren en om beelden eventueel te delen met anderen.
Multimeter
Zeg je multimeter, dan is de kans groot dat je aan de populaire meters van het merk Fluke en Kyoritsu denkt. Een multimeter is onmisbaar voor iedereen die ook maar iets met stroom doet en dus al helemaal voor professionals. Je bepaalt hiermee snel en eenvoudig of iets onder spanning staat en ziet om welk voltage het gaat. Dat kan voor zowel gelijkstroom als wisselstroom en vaak wordt ook nog automatisch gedetecteerd met welke ‘stroomsoort’ je te maken hebt. De stroomsterkte kun je er uiteraard ook mee meten, net als het bepalen van de weerstand. Met bepaalde modellen kun je ook een temperatuur- of frequentiemeting doen, of een weerstandstest en diodetest doen. Er bestaan nogal wat multimeters, let er dan ook goed op of alle functies erop zitten die jij nodig hebt en of het meetbereik past bij wat jij ermee van plan bent.
Muurscanner
Met een wandscanner spoor je specifieke materialen op die onzichtbaar onder een oppervlak verstopt zitten. Wel zo handig om te weten wat zich waar bevindt, zeker voordat je bijvoorbeeld met een boorhamer of boormachine aan de gang gaat en je bijvoorbeeld niet net precies die ene water- of elektriciteitsleiding doorboort. Met een muurscanner zoals de Zircon SuperScan K4 spoor je beugels, balken en leidingen op gemaakt van hout, metaal en plastic, net als niet afgeschermde bedrading waarop wisselstroom staat. Het midden, de randen en de richting van een gedetecteerde metalen of houten stijl wordt op het scherm aangegeven. Zowel gevulde als niet gevulde plastic waterleidingen worden herkend.
Groepenzoeker
Om stroomgroepen te scannen en te identificeren, of deze te labelen zodat bekend is wat ‘erop’ zit, of te voorkomen dat per abuis een verkeerde groep wordt uitgeschakeld, of om individuele groepen te vervangen of te repareren zonder dat dit invloed heeft of alle overige groepen, gebruik je een groepenzoeker zoals de Zircon Breaker ID Pro 300. Deze groepenzoeker bestaat uit een zender en een ontvanger en kan met zowel koperen als aluminium bedrading overweg. Dit bij een frequentiebereik van 50 of 60 Hz en een spanningsbereik van 80 tot 250 Vac. Door de zender aan te sluiten op een contactdoos of ander aansluitpunt dat je spanningsloos wilt maken wordt een HF-signaal aan de wisselspanning toegevoegd. In de groepenkast kun je vervolgens precies bepalen om welke groep het gaat, omdat een groen led oplicht en een zoemer klinkt zodra je de ontvanger vlakbij de bedrading van de betreffende installatieautomaat houdt.
Stroomtang of lekstroomtang
Gaat er meer stoom de elektrische installatie in dan er weer uitkomt, dan heb je vrijwel zeker te maken met een lekstroom en dat kan voor gevaarlijke situaties zorgen. Denk aan kortsluiting, brand, of een apparaat dat volledig onder stroom komt te staan en zo bewoners of de personen die werkzaamheden uitvoeren in gevaar brengen. Bij een lekstroom hoort een aardlekschakelaar de stroom te onderbreken en is het vervolgens zaak om de onderliggende oorzaak van het probleem op te sporen. De bron van het euvel zoek je op met een lekstroomtang of stroomtang. Zoals van het merk Kyoritsu die in staat zijn om zeer kleine lekstromen te detecteren. Met de stroomtang meet je de fase en nul van elke groep. Is de groep met het lek gevonden, dan controleer je de afzonderlijke apparaten en kabels van die groep tot je de boosdoener te pakken hebt.
Isolatieweerstandmeter
Om de kwaliteit van isolatiematerialen te bepalen en eventuele isolatielekken op te sporen gebruik je een isolatieweerstandmeter. Onder andere Megger maakt deze isolatieweerstandmeters en dat is zelfs zo’n bekend merk dat het testen van de isolatieweerstand van elektrische apparatuur simpelweg een Megger test of zelfs ‘Meggeren’ wordt genoemd. Dit Meggeren kan bij zowel bestaande als nieuwe elektrische installaties. Een isolatieweerstandmeter heeft als grote voordeel dat het een aanzienlijk groter meetbereik heeft dan een gewone multimeter.