Supersterke stengels: bouwen met bamboe

Marion de Graaff
08 januari 2025
3 min

Wie wel eens bamboe in de tuin heeft gehad (al dan niet gewenst) weet dat het een oersterke plant is die bovendien razendsnel groeit. Het is daarmee een goede grondstof voor biobased bouwmaterialen waaronder vloerdelen, binnenwanden en gevelplaten. Op BouwBeurs 2025 is er ruim aandacht voor.

In allerlei delen van de wereld is bamboe in de ruwe vorm een geliefd bouwmateriaal. Vooral in Azië en Zuid-Amerika gebruikt men dikke bamboepalen op een constructieve manier; ze vormen de raamwerken van woningen. 

Dichter bij huis groeit de vraag naar bamboe voor het gebruik in de bouw, maar dan als bestanddeel van biobased materialen. In juni 2024 werd in Rotterdam het eerste Nederlandse symposium over bouwen met bamboe gehouden. Er was onder andere aandacht voor het vervaardigen van plaatmateriaal van bamboe en het gebruik van bamboe in composietmaterialen. 

Staal en beton

Bamboe heeft veel voordelen. Het heeft een trekkracht vergelijkbaar met staal en een  duwkracht vergelijkbaar met beton. Het is ook licht, flexibel, en kan op meerdere manieren worden verwerkt. 

Bamboe is een grassoort en groeit vooral in Zuid-Amerika, Azië en Afrika. In China wordt het op grote schaal geproduceerd, en ook in Zuid-Europa wordt het steeds vaker geteeld. Zelfs in eigen land wordt bamboe hier en daar al verbouwd. Er zijn flink wat verschillende variëteiten, met ieder hun specifieke kenmerken. De grootste bamboesoort is de reuzenbamboe. Die groeit uit tot een lengte van 35 meter hoog en de stengels zijn zo’n 30 centimeter dik. Bamboe is dus een plant, maar heeft de eigenschappen van hardhout. Sterk maar ook heel vormvast omdat het nauwelijks uitzet en krimpt. Bamboe groeit veel sneller dan bomen die als hardhout zijn geplant. Oude, dikke stengels worden geoogst zodat jonge scheuten de ruimte krijgen om te groeien. Sommige bamboesoorten groeien wel een meter per dag. De aanwas is dus enorm.

Van stengel tot plank

Bamboe palen zijn onbewerkt te gebruiken als bouwmateriaal. Voor het vervaardigen van platen, latten of balken zijn verschillende processen nodig. Dat begint bij het snijden en drogen. Daarna is er van alles mogelijk: bamboe kan worden gebogen, gespleten, geperst, noem maar op. Vervolgens kan het worden verwerkt tot verschillende eindproducten als gevelplaten, plaatmateriaal voor vloeren en wanden, en als constructiemateriaal in de vorm van planken, balken, kozijnen en leggers. Dat maakt bamboe bij uitstek toepasbaar als een duurzaam alternatief voor tropisch hardhout.

Keurmerk 

Er zijn meerdere keurmerken voor bamboeproducten. Het internationale certificeringssysteem FSC staat voor duurzaam bosbeheer. Het geldt natuurlijk voor hout maar ook andere producten die uit een bos komen vallen eronder. Denk aan rubber, houtskool, papier, maar ook bamboe. Bamboe heeft tegenwoordig ook een eigen FSC-certificering en dat is het BFSC-keurmerk: Bamboo Forest Stewardship Council. Dat keurmerk geeft aan dat de bamboeproducten van duurzaam beheerde bamboeplantages afkomstig zijn. Dan is er nog het internationale PEFC-keurmerk (Programme for the Endorsement of Forest Certification schemes). Hout en bosproducten (o.a. bamboe) met dit keurmerk zijn afkomstig uit duurzaam beheerde bossen.

Op BouwBeurs 2025

Op de BouwBeurs die van 3 t/m 7 februari in de Jaarbeurs Utrecht plaatsvindt, zal volop aandacht zijn voor biobased bouwmaterialen. Kom langs, en bezoek bijvoorbeeld Awood in hal 8, stand D008. Zij produceren duurzame planken van thermisch gemodificeerd bamboe voor montage op terrassen, gevels, wanden, plafond en daken.

Oorlog in Oekraïne zorgt voor compleet assortiment tegels RAKO

Oorlog in Oekraïne zorgt voor compleet assortiment tegels RAKO

Lees meer

Gerelateerde artikelen