Productie Drenthse groene waterstof van start in 2026

Armand Landman
07 januari 2025
3 min

Het investeringsbesluit is genomen voor het waterstofproject H2 Hollandia, dat melden initiatiefnemers Novar en Avitec. Deze Final Investment Decision (FID) betekent dat aandeelhouders Novar en Avitec volledig achter het project staan, en dat de productie van 100% groene waterstof in Drenthe dus ook echt wordt gestart. 

Na een intensieve periode van contractonderhandelingen kunnen Novar en Avitec melden dat het voor waterstofproject H2 Hollandia is gelukt om alle handen op elkaar te krijgen. Nu het investeringsbesluit genomen is, gaan alle contracten getekend worden en gaat de bouw daarna van start. De verwachting is dat er in 2026 de eerste 100% groene waterstof geproduceerd gaat worden in Drenthe. “We gaan dit écht doen, dit project wordt werkelijkheid. Een belangrijke stap voor de Nederlandse waterstofeconomie die hiermee concreet vorm krijgt: H2 Hollandia gaat nu worden gerealiseerd. De verwachting is dat er in 2026 groene waterstof wordt geproduceerd in het Drentse Nieuw-Buinen”, stelt Jan Martijn Buruma, Director Storage, Hydrogen & Smart Grids bij Novar.

Productie 100% duurzaam én zonder netbelasting

Door een 5-MW-elektrolyser te plaatsen bij het 115-MWp-zonnepark Vloeivelden, produceert H2 Hollandia ongeveer 300.000 kg waterstof per jaar. De waterstofproductie van H2 Hollandia is volledig groen. Het overschot van de zonne-energie die het zonnepark opwekt, wordt omgezet in groene waterstof. De koppeling met het zonnepark, voorkomt dat het elektriciteitsnet belast wordt door de waterstofproductie. Zo kan het H2 Hollandia project een significante hoeveelheid van alle niet-leverbare stroom (curtailment) toch effectief gebruiken voor waterstofproductie.

De inzet van de groene waterstof

H2 Hollandia zal groene waterstof produceren die op locatie in tubetrailers wordt gevuld. Dit zijn vrachtwagens met cilinders op hoge druk waar de waterstof mee kan worden vervoerd. De afnemer van H2 Hollandia gebruikt deze trailers om de waterstof naar de eindgebruiker te brengen. Aan bijvoorbeeld tankstations voor zwaar transport.

“Voor Avitec als mede-initiatiefnemer van het project is deze groene waterstof essentieel om een verdere invulling te geven aan het verduurzamen van haar materieel in de infra- en bouwsector”, aldus Ben Timmermans van de Avitec Groep

De groene waterstof van H2 Hollandia wordt ingezet voor duurzame mobiliteit. Groot materieel van Avitec zoals tractoren en wielladers zullen straks gebruik maken van de groene waterstof uit Nieuw-Buinen. Ook de transportsector in Groningen en Drenthe zal via diverse vulpunten in de regio straks gebruik kunnen maken van de Drentse groene waterstof.

Significante bijdrage aan Nederlandse energietransitie

De Nederlandse overheid heeft als doel om vóór eind 2030 een productiecapaciteit van 4 GW aan groene waterstof te realiseren. Dit ambitieuze doel is bedoeld om de verduurzaming van zowel de industrie, transportsector als de bouwsector te ondersteunen. In deze cruciale fase van de energietransitie is de start van H2 Hollandia een belangrijke mijlpaal in het bereiken van deze doelstellingen.

Betaalbare waterstof

De waterstofeconomie kent behoorlijke uitdagingen. Om projecten te laten slagen en daadwerkelijke investeringen te kunnen doen, is er van alle partijen in de keten veel vertrouwen en lange termijn commitment nodig. Als één partij besluit niet in te stappen, komt een project niet van de grond. We hebben elkaar echt nodig: van producent tot distributeur tot en met eindgebruiker.

Novar en Avitec zijn dan ook erg blij met de rol die het Rijk en de provincie hierin pakt. Door de combinatie van technologie en de stroomprijzen is het moeilijk om dit project zonder subsidie te realiseren. Dit project wordt ondersteund door de Provincie Drenthe, GroenvermogenNL en de RVO.

Oorlog in Oekraïne zorgt voor compleet assortiment tegels RAKO

Oorlog in Oekraïne zorgt voor compleet assortiment tegels RAKO

Lees meer

Gerelateerde artikelen