Aannemersfederatie: onnodig clusteren zet mkb buiten spel

Armand Landman
16 december 2024
2 min

Aannemersfederatie Nederland Bouw en Infra (AFNL) doet een dringend beroep op de ministers van Economische Zaken en Infrastructuur en Waterstaat om geen aanpassingen te doen in de Aanbestedingswet op het clusterverbod. Langjarig clusteren van opdrachten of stapelen van preferenties, zoals in twee onlangs aangenomen Tweede Kamermoties is voorgesteld, is niet de manier om aanbestedingen goedkoper, efficiënter en doelmatiger te maken. Hierdoor worden mkb-aannemers in de rol van onderaannemer gedwongen, hetgeen niet de bedoeling van de motie kan zijn. En dat opschalen tot kostenvoordelen leidt, is veelal een loze belofte.

De Aanbestedingswet met het gelijke speelveld voor mkb en grootbedrijf, biedt opdrachtgevers de ruimte voor maatwerk en gespecialiseerde mkbaannemers de mogelijkheid aan te besteden in de rol van hoofdaannemer. Proportionaliteit en maatwerk staan bij mkb-aannemers voorop en mkb-aannemers hechten aan de naleving van het heldere kader hiervoor in de Gids Proportionaliteit, horend bij de Aanbestedingswet. Voor dit hierdoor bewerkstelligde gelijke speelveld voor mkb en grootbedrijf is jarenlang gestreden bij de totstandkoming van de Wet, aldus de AFNL.

Opdrachtgevers zouden om efficiënter en goedkoper te kunnen aanbesteden meer moeten werken met meervoudig onderhands aanbesteden met minder partijen, reële budgetten moeten stellen bij emissieloos en duurzaam aanbesteden, waarbij de SPUK-subsidie kan worden gebruikt. Ook zou veel meer samenwerking met opdrachtnemers moeten worden gezocht, bijvoorbeeld in convenantskringen of bouwteams, zodat partijen van elkaar weten wat mogelijk is en wat niet.

In relatie tot de transitie naar duurzaam en emissieloos bouwen, die versnelling nodig heeft in plaats van vertraging, zou het een gemiste kans zijn het mkb nu buiten spel te zetten.

Oproep tot actie 

De Aannemersfederatie roept alle betrokkenen (Kamerleden en ministeries) op het mkb ook in de toekomst te laten aanbesteden als hoofdaannemer en niet uit te schakelen door clusteren mogelijk te maken via wetgeving, zoals nu lijkt te worden omschreven in de bewuste Tweede Kamermoties. In BouwBelang4 van de AFNL, dat onlmags verscheen, zegt AFNL-voorzitter Riek Siertsema: “Het afbreukrisico van langdurige geclusterde of gestapelde contracten is voor de meeste mkb-aannemers veel te groot. En om überhaupt zo’n aanbestedingscontract te kunnen sluiten, moet je al een jurist in huis hebben, wat bij mkb-aannemers niet het geval is.

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen