De vraag naar betaalbare woningen in Nederland is urgent. Flexwoningen bieden een oplossing, maar financiering blijft lastig. Invest-NL en PwC hebben een innovatief model ontwikkeld dat projectontwikkelaars en investeerders helpt bij het beoordelen van de financiële haalbaarheid van flexwoningen. Dit model berekent de kans op drie toekomstscenario’s – doorexploitatie, herplaatsing of demontage. Door dit te combineren met de restwaarde, ontstaat een realistischer beeld van de marktwaarde. Dit is een belangrijke stap naar rendabele en circulaire huisvesting.
Flexwoningen bieden een antwoord op de urgente vraag naar betaalbare woningen. Ze creëren snel woonruimte op locaties waar permanente bouw niet haalbaar is en dragen bij aan duurzaamheid door hun circulaire ontwerp. In tegenstelling tot traditionele woningen, die vaak gesloopt worden, kunnen flexwoningen verplaatst, opgeslagen of gedemonteerd worden voor herbruik in andere vorm. Deze flexibiliteit geeft ze een restwaarde die in een circulaire economie van groot belang is. Toch wordt deze waarde momenteel zelden meegenomen in de businesscase, waardoor financiering een uitdaging blijft.
Transparant inzicht in toekomstige restwaarde
Het model van Invest-NL en PwC brengt hier verandering in. Door factoren zoals demografie, leefbaarheid, klimaatrisico’s en projectkenmerken mee te nemen, berekent het model de kans op verschillende toekomstscenario’s. Door dit te combineren met de financiële restwaarde, wordt een gewogen gemiddelde van de restwaarde berekend. Dit biedt investeerders en beleidsmakers een transparant en betrouwbaar raamwerk om projecten te beoordelen.
Eerder ontwikkelde Invest-NL een methodologie die de restwaarde van flexwoningen in verschillende scenario’s kan bepalen. De daadwerkelijke restwaarde hangt echter af van het uiteindelijk gerealiseerde scenario van de gebouwen. In combinatie met dit model ontstaat nu een realistischer beeld van de marktwaarde.
“Het is essentieel dat we de werkelijke waarde van flexwoningen kunnen inschatten, zodat circulaire oplossingen ook financieel haalbaar worden,” aldus Madelon Abbes, business development manager bij Invest-NL. “Dit model versterkt de businesscase voor circulaire huisvesting en opent de deur naar nieuwe investeringen.”
Een belangrijke stap naar financierbare circulariteit
Invest-NL zet zich in om de transitie naar een circulaire economie te versnellen. Dit model is een belangrijke stap om circulaire oplossingen in de bouwsector financierbaar te maken. Hiermee draagt Invest-NL bij aan zowel een toekomstbestendige woningmarkt als de overgang naar een duurzame economie.
Het model ‘scenariokansen flexwoningen en de methodiekbeschrijving zijn gratis te downloaden via de website van Invest-NL (Flexwoningen financieel mogelijk maken met inzicht in toekomstscenario’s | Invest-NL