Galaxy Tower: bouw ligt al bijna twee jaar stil door chaos, vertragingen en rechtszaken

Kees Krick
25 november 2024
4 min

Naast het onlangs fraai opgeleverde Wonderwoods op het Jaarbeursplein in Utrecht, steekt de staat van de prestigieuze Galaxy Tower povertjes af. Deze toren van maar liefst 92 meter hoog had zo’n beetje eind 2020 opgeleverd moeten zijn. Helaas zijn opdrachtgever en aannemers vaker in de rechtszaal te vinden dan op de bouwplaats. Wat is er allemaal aan de hand en komt dit megaproject ooit nog af?

Dat bouwprojecten uitlopen en tijdens de bouw soms even iets stilligt, daar kijkt niemand van op. Bij de bouw van de Galaxy Tower wordt het alleen wel heel bont gemaakt. Zo ligt de bouw die in mei 2018 begon al sinds februari 2023 volledig stil en hebben vooral advocaten en rechters het erg druk met allerlei geschillen tussen de betrokken partijen over werkzaamheden en betalingen. Wie een bezoekje brengt aan het Jaarbeursplein, treft daarom ook vandaag de dag nog steeds een onafgebouwd en geheel verlaten pand aan.

Prestigieuze toren

De Galaxy Tower (Amrâth Galaxy Tower) krijgt – zo is althans de bedoeling – zowel een hotelfunctie als een woonfunctie. De onderste zeven etages zijn bestemd voor het luxe Amrâth Galaxy Hotel en daar komen ongeveer 250 hotelkamers, twee restaurants, een bar, loungeruimte, drie vergaderzalen en voorzieningen voor fitness en wellness. Erboven vinden we 22 verdiepingen waar ongeveer 317 appartementen gerealiseerd worden. Bewoners kunnen gebruik maken van een ondergrondse parkeergarage en van eerder genoemde hotelfaciliteiten.

Op de website van Ballast Nedam lezen we dat de toren een opvallende structuur krijgt en een bekleding die volledig uit keramiek bestaat. Groene daktuinen, zonnepanelen in zowel de gevel als op de daken, een warmte/koudeopslag in de bodem en de 317 volledig gasloze woningen maken dat dit een zeer duurzaam gebouw moet gaan worden. Klinkt goed, nietwaar?

Vertragingen

Bij aanvang van de bouw door Ballast Nedam in mei 2018 lijkt er nog geen vuiltje aan de lucht. Helaas loopt het project al snel de ene na de andere vertraging op. Zo moeten werkzaamheden langere tijd worden stilgelegd, zitten bepaalde werkzaamheden elkaar in de weg en treden complicaties op tijdens de uitvoering. Naast Ballast Nedam heeft ook installatiebedrijf Homij hier veel last van. Al met al ontsporen de planningen volledig en lopen de bouwkosten flink op.

Over en weer wordt naar elkaar gewezen. Want de meningen over wie er verantwoordelijk is voor de opgelopen vertragingen en het niet halen van de planningen verschillen nogal. Net als welke partij zich nu wel of niet aan de gemaakte afspraken houdt, wie welke rekeningen moet betalen en de hoogte van de door aannemers geëiste schadevergoedingen.

Betalingen opgeschort

Uit onvrede over de werkzaamheden besluit opdrachtgever De Lelie Vastgoed (DLV, een dochterbedrijf van Amrâth Hotels & Restaurants) in 2022 de betaling van rekeningen op te schorten. Terwijl Ballast Nedam en Homij op hun beurt juist werkzaamheden neerleggen in afwachting van het voldoen van openstaande rekeningen en overeenstemming over vergoedingen voor meerwerk en vertragingskosten.

Waar ondanks alle perikelen in december 2021 nog net het hoogste punt van de toren werd bereikt en de bouw uiteindelijk met veel vallen en opstaan toch nog een behoorlijk vergevorderd stadium heeft weten te bereiken, komen betrokken partijen helaas geen stap dichter bij elkaar. Ook de vele juridische gevechten en rechtszaken lijken stilletjes aan richting een eigen hoogtepunt te gaan.

Bouwplaats ontmanteld

Zo besluit Ballast Nedam begin 2023 om haar retentierecht uit te oefenen. Dit houdt in dat de bouw volledig wordt stilgelegd en het pand pas aan opdrachtgever wordt overgedragen zodra aan de betalingen is voldaan. De bouwplaats wordt volledig ontmanteld en afgesloten. Opdrachtgever DLV lijkt ondertussen onvermijdelijk op een faillissement af te stevenen. Vanwege alsmaar oplopende schulden en inmiddels opgelegde beslagleggingen.

In september 2023 verzoekt DLV de rechter daarom om toestemming een WHOA-procedure te starten. Een schuldsaneringsprocedure via de ‘Wet Homologatie Onderhands Akkoord’ in een wanhopige poging het retentierecht weer ongedaan te maken en een dreigend faillissement van DLV te voorkomen.

En weer door, of toch niet

Begin 2024 besluit de rechter dat Ballast Nedam haar retentierecht pas hoeft op te heffen zodra DLV een aanzienlijke bankgarantie verstrekt (ongeveer 43 miljoen euro) voor onbetaalde rekeningen, plus een tweede bankgarantie voor onder andere vertragingskosten van zowel Ballast Nedam als Homij (ongeveer 26 miljoen euro).

Daarmee is en blijft het dus nog steeds aan betrokken partijen om er samen uit te komen en dat blijkt nog een hele uitdaging te zijn, is inmiddels wel gebleken. Wie weet komt alles nu in een stroomversnelling en kunnen we de Galaxy Tower over niet al te lange tijd eindelijk in volle glorie bewonderen. Dat zal zeer zeker niet meer dit jaar worden. Dus laten we hopen op 2025. Tot die tijd moeten we het nog even doen met het zielige plaatje bovenaan dit artikel. Dat steekt behoorlijk schraal af bij het naastgelegen Wonderwoods, dat inmiddels wel is afgebouwd.

Uitgelicht

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen