Stekerbare elektra scheelt ook in woningbouw veel tijd 

Marion de Graaff
13 november 2024
3 min

In nieuwbouw wordt veel prefab toegepast en stekerbare elektra is daar een belangrijk onderdeel van. Het versnelt het bouwproces enorm. Ook bij transformaties en in grootschalige renovatieprojecten is stekerbare elektra niet meer weg te denken.  

Er zijn flink wat redenen waarom stekerbare elektra populair is. De bouwopgave is enorm en daarom wordt steeds meer modulair gebouwd. Aan de andere kant worden de installaties complexer, en gaat het bij het transformeren van gebouwen ook vaak om het uitbreiden en aanpassen van installaties. Daarbij komt nog dat het lastig is om vakbekwaam personeel aan te trekken. Om al dat werk toch snel en foutloos te kunnen doen, ook met mensen die misschien niet in het installatievak zijn opgeleid, is stekerbare elektra een hele slimme oplossing. Stekerbaar installeren wil zeggen dat elektrische componenten en apparaten van stekkertjes en connectoren worden voorzien. Door die aan elkaar te klikken, ontstaat de verbinding. Het op locatie bedrading aanleggen en aansluiten is dan niet meer nodig.  

Geprefabriceerd

Stekerbare elektra is in de woningbouw nog niet heel erg gebruikelijk, maar het is er duidelijk wel in opkomst. In de utiliteitsbouw wordt het al wel op grote schaal toegepast, denk aan zorgvastgoed, de hospitalitybranche en onderwijsgebouwen. In dergelijke utiliteitsbouw is er bijna zonder uitzondering ruimte boven de plafonds en in de wanden zodat men altijd bij de bedrading kan. Stekerbare elektra is snel te installeren, omdat het allemaal geprefabriceerd is. Het is plug&play, en fouten maken is praktisch gezien onmogelijk, omdat de aansluitingen maar op één manier tot stand kunnen worden gebracht.  

Hak- en breekwerk

Dat in de woningbouw stekerbare installaties niet altijd kunnen worden toegepast heeft met de bouwwijze te maken. De wanden en plafonds zijn gesloten en voorzien van een stuclaag, waardoor de installaties stevig zijn weggewerkt. Mocht er eens onderhoud nodig zijn, dan is er hak- en breekwerk nodig om erbij te kunnen. Let op dat niet alle stekerbare oplossingen zijn gecertificeerd of gegarandeerd onderhoudsvrij, zoals bijvoorbeeld die van WAGO. Ze moeten kunnen worden gebruikt op plaatsen die na de afbouw niet meer bereikbaar zijn. Zo is het goed als er bijvoorbeeld gebruik wordt gemaakt van lasklemmen en niet van schroeven die je – zo vermeld de handleiding – toch jaarlijks een slagje zou moeten aandraaien. 

Van lichtpunt tot groepenkast

In stekerbare elektra is heel veel mogelijk. Afhankelijk van het project en de dus van de vraag voorziet de fabriek de centraaldozen alvast van de juiste aansluitingen zoals voeding en geschakeld lichtpunt, al dan niet met een wisselschakelaar. Kabels kunnen op lengtes worden geleverd, groepenkasten zijn verkrijgbaar met de juiste aansluitingen. Op de bouwplaats is het dan nog een kwestie van de verbindingen door middel van de stekkertjes tot stand brengen. Het is niet zo dat er van af dat moment niets meer is aan te passen. De verbinding is te verbreken, waardoor een ander element in de installatie kan worden opgenomen.  

Schakelmateriaal is met stekerbare elektra heel snel te monteren. Via een gat in de wand (in prefab betonnen wanden vaak al voorgeboord) verbind je middels een stekker de kabel met de prefab centraaldoos. Stekerbaar installeren scheelt heel veel tijd. De tijdwinst die het oplevert bedraagt soms wel 80% of meer.  

Uitgelicht

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen