De beschikbaarheid en betaalbaarheid van energie staan onder druk. Door de energiecrisis kunnen veel mensen en bedrijven in Limburg hun energierekening niet meer betalen. Om dit probleem aan te pakken, is de Provincie Limburg bezig met de ontwikkeling van de Provinciale Energiediensten Maatschappij (PEM). De PEM wil de overstap naar duurzame energie in Limburg versnellen en zorgen dat Limburgers meer lokale controle krijgen over hun energie.
“Energie is belangrijk in het dagelijks leven. Maar het wordt steeds lastiger voor iedereen om de energierekening te betalen. Steeds meer Limburgers en bedrijven komen hierdoor in de knel. Het bestuur van de Provincie Limburg vraagt zich af hoe we in de toekomst kunnen zorgen voor betaalbare en betrouwbare energie”, vertelt gedeputeerde Marc van Caldenberg (Energie en Klimaat). “De PEM moet één van de oplossingen worden en sluit aan bij het Limburgse coalitieakkoord ‘Elke Limburger telt!’. Dit gaat de PEM doen voor burgers, mkb (en delen van de agrarische sector) en energiegemeenschappen.”
In hun coalitieakkoord hadden BBB, VVD, CDA, PvdA en SP al afgesproken zo’n provinciale energiemaatschappij te willen oprichten. Het college heeft de plannen nu uitgewerkt en voorgelegd aan de Provinciale Staten. De volksvertegenwoordigers mogen het voorstel verder vormgeven. Eind volgend jaar moet een definitief besluit vallen. Het is de bedoeling dat het provinciale energiebedrijf een startbudget van ongeveer 9 miljoen euro krijgt.
De provincie zegt via de PEM de betaalbaarheid en leveringszekerheid van energie te willen waarborgen. Zo moet het bedrijf helpen bij lokale energieopslag en kleine ‘energiegemeenschappen’ ondersteunen. Dat zijn coöperaties die lokaal energie opwekken én gebruiken. “De PEM pakt met name projecten op waarbij sprake is van marktfalen, zoals wanneer er geen prikkel is voor marktpartijen om te investeren in duurzame langetermijnprojecten”, aldus de provincie. Om huishoudens te helpen die geen geld hebben om hun woning te verduurzamen, denkt Limburg aan “gebouwgebonden regelingen”.
Drie belangrijke doelen
De hoofdzaak is dat de activiteiten vanuit de PEM zich richten op twee uitgangspunten. Ten eerste speelt de PEM in op marktfalen om hier op te acteren. Daarnaast moet het aanvullend zijn op wat er al gebeurt en dit versterken op de opgave waar slagkracht nodig is. Concreet is dat ingezet wordt op drie doelen:
- Energiearmoede verminderen: De PEM wil mensen helpen die nu buiten bestaande regelingen vallen door gebouwgebonden regelingen te ontwikkelen gericht op verduurzamingsmaatregelen die het verbruik van de doelgroep(en) flink terugdringen. Zo kunnen zij hun energiekosten structureel verlagen;
- Meer lokaal eigenaarschap: Naast energiebesparing ondersteunt de PEM energiegemeenschappen, zodat mensen zelf energie kunnen opwekken, beheren en benutten op lokaal niveau en hiermee zeggenschap en eigenaarschap krijgen. Dit zorgt ervoor dat geld dat wordt verdiend met energie in de regio blijft en er ruimte komt en blijft voor ontwikkeling;
- Versnellen van de energietransitie: De PEM helpt overheden, bedrijven en gemeenschappen om samen sneller collectieve duurzame energieprojecten op te starten en uit te breiden.