Zonnepanelen die je zonder ingewikkeld installatieproces met een gewone stekker zo in een stopcontact steekt? Dat kan met een stekerbaar zonnepaneel, ook wel een zonnepaneel met stekker genoemd. De volledige installatie kan in een paar uurtjes geregeld zijn, al zijn er een aantal zaken waar je wel degelijk op moet letten, want het ook op een goede en veilige manier gebeuren.
Het installeren en aansluiten van zonnepanelen is een behoorlijke klus waar veel bij komt kijken. Dat neemt niet weg dat er ook steeds meer doe-het-zelf-pakketten verschijnen waarmee het proces sterk wordt vereenvoudigd. In theorie kies je een zonnige plek uit, gebruikt het meegeleverde installatiemateriaal om de panelen te plaatsen, steekt de stekker in een stopcontact en je profiteert meteen van gratis zonnestroom. Gaat het echt zo makkelijk?
Schuin of plat oppervlak
Zonnepanelen met stekker zijn vooral bedoeld als optie voor kleine installaties, denk aan zoiets als twee of vier panelen. Net als wanneer er geen mogelijkheid is om reguliere zonnepanelen te installeren. Een extra voordeel is dat ze – afhankelijk van de toegepaste installatiemethode – vrij eenvoudig verplaatsbaar zijn. Jouw klant kan ze dus gewoon meenemen bij een verhuizing.
Stekerbare zonnepanelen kun je op een plat oppervlak plaatsen zoals in een tuin, op een balkon, of op het dak van huis, schuur, aanbouw, uitbouw, of bovenop een dakkapel. Verticaal monteren aan gevel of balkonreling kan ook nog, net als plaatsing op een schuin dak. Zolang er maar voldoende ruimte is. Net als bij reguliere zonnepanelen dus, al zijn stekerbare zonnepanelen wel iets kleiner en ligt het vermogen ook wat lager. Voor een maximale opbrengst is de juiste richting én hellingshoek van groot belang. Net als het voorkomen van schaduw, zoals die van obstakels en eventuele andere zonnepanelen.
Montage en verzwaring
Een en ander moet natuurlijk wel goed en veilig gebeuren. Zo moet de installatie bestand zijn tegen weer en wind. De boel moet bijvoorbeeld stevig aan het schuine dak vastzitten en bij platte daken is ballast nodig. Hoeveel verzwaring je toepast, hangt af van zaken als locatie en hoogte. Gebeurt dit niet op de juiste manier, dan kan de boel bij harde wind gaan schuiven en schade aanrichten, of zelfs schade én letsel veroorzaken als de installatie van het dak kukelt.
Bij een teveel aan ballast kan ook weer schade aan zoiets als een dak ontstaan, een zonnepaneel kan er zelfs doorheen zakken. Zelfs als de installatie niet te zwaar is, kan na zware regenval of sneeuw het gezamenlijke gewicht alsnog problemen opleveren, zeker iets om rekening mee te houden dus. Werken op een dak betekent ook nog werken op hoogte, denk dan ook aan je eigen veiligheid en aan die van anderen.
Vrije stroomgroep
Op stekerbare zonnepanelen zitten meestal micro-omvormers (micro-inverters), waardoor er geen losse omvormer in bijvoorbeeld de meterkast geïnstalleerd hoeft te worden. Daarom is het een kwestie van de stekker in het stopcontact steken en de zonnestroom stroomt zo het huis in. Gebruik daar alleen niet zomaar een willekeurig stopcontact voor! Essentieel is dat je een geaard stopcontact op een ongebruikte groep en dus zonder verbruikers neemt. Is die niet aanwezig, dan is het nodig om een nieuwe groep te plaatsen in de meterkast.
Gebeurt dit niet, dan bestaat het risico op oververhitting en kan zelfs brand ontstaan. Voorbeeld? Stel dat je de zonnepanelen met stekker aansluit op een groep die gereserveerd is voor de wasmachine en de wasdroger. Dan kan er te veel stroom door de leidingen gaan lopen, omdat de aardlekschakelaar in de meterkast zonnestroom die rechtstreeks van de panelen naar de verbruikers gaat niet waarneemt. Bij deze overbelasting komt de aardlekschakelaar dus niet in actie en dat levert gevaarlijke situaties op. NEN 1010 vereist een aparte groep zodra een opwekeenheid (zoals stekerbare zonnepanelen) parallel aan het openbare net wordt aangesloten.
Verstand van zaken
Al met al lijkt het soms of het installeren van zonnepanelen met stekker een fluitje van een cent is, door vrijwel iedereen gedaan kan worden en in hooguit een paar uurtjes geregeld is. Uiteindelijk is en blijft het specialistisch werk waar behoorlijk veel bij komt kijken. Je moet echt wel goed weten wat je wel en vooral ook wat je niet moet doen, om een optimale en veilige werking te garanderen. Tot slot, wijs je klant ook even op het belang en voordeel van aanmelden bij de netbeheerder, in het geval van teruglevering.