Nieuwe slimme besturing integreert zonnepanelen, laadpalen, batterijen en omvormers

warmtepop
Sander van der Meijs
Sander van der Meijs
17 oktober 2024
2 min

Onzekerheid over de salderingsregeling, terugleverboetes en netcongestie zetten een rem op het gebruik van zonne-energie. Daarom zijn verschillende partijen bezig om ervoor te zorgen dat je zonne-energie zo efficiënt mogelijk zelf gebruikt zonder terug te leveren. Ook Solarwatt lanceert nu in samenwerking met BMW een integrale oplossing voor particulieren en kleinzakelijke gebruikers, die altijd de laagste energiekosten oplevert.

De oplossing van Solarwatt bestaat uit een combinatie van vijf systeemonderdelen: glas-glas zonnepanelen, een economisch laadstation (Charger Vision), een accusysteem (Battery Vision), een nieuwe omvormer (Inverter Vision) en een slimme energiemanager (Energy Manager Flex). Als je alleen componenten van Solarwatt gebruikt, profiteer je optimaal van het systeem. Maar Solarwatt benadrukt dat deze oplossing een open protocol heeft, waardoor je ook componenten van andere merken kan integreren.

Intelligente besturing

Energy Manager Flex is een energiemanagementsysteem dat aangesloten apparaten, zoals een laadpaal en warmtepomp, automatisch kan aan- of uitzetten. Daarnaast kan deze besturing ook dynamisch laden door automatisch te switchen tussen het opladen van bijvoorbeeld een thuisbatterij, laadpaal of warmtepomp. Hierdoor wordt zonne-energie optimaal gebruikt. Ook is het mogelijk om te prioriteren, bijvoorbeeld door in te stellen dat de elektrische auto altijd vol zit of dat de warmtepomp als eerste van energie wordt voorzien zodra de zon schijnt. Verder stelt Energy Manager Flex de installateur in staat om op afstand ondersteuning te bieden.

Altijd de goedkoopste stroom

Battery Vision zorgt ervoor dat de energiekosten worden geoptimaliseerd, de energieonafhankelijkheid wordt vergroot en de stabiliteit en betrouwbaarheid van het energiegebruik worden verbeterd. Deze nieuwe, modulaire thuisbatterij is in samenwerking met BMW ontwikkeld en kiest altijd automatisch de goedkoopste stroombron (zonne-energie of stroomnet) om van te laden. Dit kan een overschot aan zonne-energie zijn, maar ook elektriciteit van het stroomnet, wanneer het tarief laag is, bijvoorbeeld ’s nachts of tijdens daluren. Zodoende beschikt de gebruiker altijd over energie die is opgeslagen tijdens perioden van lagere kosten. Deze energie kan hij vervolgens zelf gebruiken (of terugleveren aan het net) wanneer de elektriciteitsprijs hoog is. Extra voordeel van de batterij is dat deze bij stroomuitval als back-up kan fungeren

De complete systeemintegratie is leverbaar vanaf medio januari 2025.

Uitgelicht

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen