Je hebt altijd plek voor dit warmwatervat

Sander van der Meijs
Sander van der Meijs
09 oktober 2024
2 min

Heb je zonnepanelen, dan wordt het belangrijk om je zonne-energie zoveel mogelijk zelf te gebruiken. Zoals het nu bekend is,vervalt in de toekomst de salderingsregel en er wordt steeds vaker een terugleverboete in rekening gebracht. Eén van de oplossingen is een warmwatervat. De Xtore van Intergas kun je altijd wel ergens kwijt.

De Xtore is een aanvulling op de Xtend hybride systemen van Intergas. Hij is getest in combinatie met de Xtend en een Intergas cv-ketel die Opentherm is aangesloten. Aan/uit sturing naar de cv-ketel is niet mogelijk, net als de combinatie met andere merken.

Gasloos warm tapwater

De Xtore maakt gebruik van overtollige warmte van de warmtepomp. Zeker in de zomer kun je het overschot aan stroom gebruiken om je tapwater te verwarmen. De hybride warmtepomp wordt dan vaak een half jaar niet gebruikt voor het verwarmen van de CV, terwijl er toch voldoende stroom is vanuit de zonnepanelen. In deze periode wordt de warmtepomp ingezet om warmwater te maken.

Het opgewarmde water wat in de Xtore zit, wordt als voorverwarmd water aangeboden aan de cv-ketel. Als het water niet warm genoeg is, verwarmt de cv-ketel het laatste beetje bij. De ketel hoeft het tapwater dus nog maar minimaal te verwarmen of zelfs helemaal niet en dus kan de gebruiker douchen en afwassen, vrijwel zonder gas te gebruiken. Als er meer getapt wordt dan wat de Xtore aankan, neemt de cv-ketel de gehele behoefte over. Zo is de bewoner verzekerd van warm tapwater zoals het altijd is geweest.

Flexibele installatie

Handig aan de Xtore is dat je heel flexibel bent bij de installatie. Hij kan horizontaal of verticaal aan de muur hangen, desnoods op zijn kop. Maar hij kan ook staand of liggend op de vloer worden geïnstalleerd. Verder kun je kiezen tussen een Xtore van 40 of 80 liter, dus met minder plek of een klein huishouden is het apparaat ook in te passen. Mocht het nodig zijn, dan is hij zelfs in serie te zetten, om een grotere hoeveelheid warm tapwater te creëren.

Blijf up-to-date en ontvang de Bouw en Installatie Hub nieuwsbrief

Uitgelicht

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen