35 procent Nederlandse cv-ketels wordt niet onderhouden

Armand Landman
08 oktober 2024
2 min

Met de intredende herfst is ook het stookseizoen weer begonnen. Voor Techniek Nederland aanleiding om het belang van periodiek onderhoud van de cv-ketel te benadrukken. Bij 35% van de Nederlandse cv-ketels vindt niet of nauwelijks onderhoud plaats. Verwarmingsexpert Maurice Roovers van Techniek Nederland: ‘Dat kan niet alleen gevaarlijke situaties opleveren, maar zorgt ook voor een slechte verbranding van de rookgassen waardoor de energierekening onnodig hoog uitvalt.’ Roovers adviseert daarom de cv-ketel altijd periodiek te laten onderhouden. 

Sinds april vorig jaar mogen alleen gecertificeerde verwarmingsbedrijven nog cv-ketels plaatsen en onderhouden. Met deze wettelijke certificering wil de overheid het aantal ongevallen als gevolg van koolmonoxidevergiftiging terugdringen. De gecertificeerde installateurs zijn herkenbaar aan het logo CO-VRIJ.

Vervanging van de cv-ketel

Een verwarmingsketel gaat gemiddeld zo’n 12 tot 15 jaar mee. Verwarmingsexpert Roovers: ‘Hoe ouder de ketel wordt, hoe groter de kans dat onderdelen het begeven. Het gasverbruik neemt toe en dat levert een hogere gasrekening op. Is de ketel aan vervanging toe, dan is dat een logisch moment om eens goed te kijken naar een duurzaam alternatief.’ Een installateur kan vertellen of de woning geschikt is voor een (hybride) warmtepomp. De energierekening gaat daarmee omlaag én wordt voorspelbaarder. Bovendien draagt dat bij aan vermindering van de CO2-uitstoot.

Nieuwste HR-ketels energiezuiniger

Een installateur kan ook adviseren om te kiezen voor een HR-ketel. De nieuwste generatie HR-ketels halen meer warmte uit dezelfde hoeveelheid gas. Dat is gunstig voor de energierekening en voor het milieu. Roovers: ‘De installateur stemt de capaciteit van de cv-ketel nauwkeurig af op de warmte die werkelijk nodig is. Ook dat scheelt aanzienlijk in de stookkosten.

In de lift

De verkoop van cv-ketels zit weer in de lift. In 2023 leverden fabrikanten 336.000 cv-ketels, de prognose voor dit jaar bedraagt 420.000 cv-ketels.

Uitgelicht

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen