ACM: zonne- en windparken moeten ook te­rug­le­ver­boe­tes gaan betalen

Armand Landman
08 oktober 2024
1 min

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) wil grote energiebedrijven voortaan laten meebetalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. De mededingingswaakhond vindt het belangrijk dat zij op een eerlijke manier bijdragen aan de stijgende kosten voor het verzwaren en uitbreiden van het elektriciteitsnet. Nu worden de kosten van het elektriciteitsnet alleen door Nederlandse afnemers betaald.

De kosten voor het verzwaren en uitbreiden van het elektriciteitsnet zullen de komende jaren fors stijgen. “Het is belangrijk dat die kosten eerlijk over alle gebruikers van het elektriciteitsnet worden verdeeld”, zegt ACM-bestuurslid Manon Leijten.

De ACM heeft in september 2024 al laten weten dat de transporttarieven voor huishoudens en bedrijven in 2025 met ca. 11% zullen stijgen. De tariefontwikkelingen verschillen per type afnemer en per netbeheerder. Voor een gemiddeld huishouden zullen de tarieven stijgen met ca. €60 per jaar (inclusief BTW). Afnemers van het (extra)hoogspanningsnet van TenneT betalen in 2025 net als vorig jaar ca. €2,6 miljard aan transportkosten.

De waakhond heeft onderzocht hoe elektriciteitscentrales, zonneparken, opslagpartijen en windparken via een zogenoemd ‘invoedingstarief’ kunnen bijdragen aan de stijgende netkosten.

Energie-Nederland, de branchevereniging van energiebedrijven, vindt het tarief geen goed idee. De invoering zal leiden tot hogere prijzen voor de consument, minder investeringen in duurzame energie en een verminderde leveringszekerheid: “Op de middellange termijn kan het de ontwikkeling van hernieuwbare energiebronnen vertragen. Door een invoedingstarief wordt het investeringsperspectief minder aantrekkelijk en significant onzekerder.”

Blijf up-to-date en ontvang de Bouw en Installatie Hub nieuwsbrief

Uitgelicht

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen