5 onmisbare instrumenten voor elektriciens 

Marion de Graaff
26 september 2024
3 min

Elektriciens hebben dagelijks te maken met elektriciteit. Wat er ook moet gebeuren; bij iedere klus is het meten en testen van componenten van elektrische systemen een onderdeel. Kennis van zaken én betrouwbare gereedschappen zijn dus heel belangrijk. Vraag elektriciens welke gereedschappen ze het vaakst gebruiken, dan is de kans groot dat de top vijf er zo uitziet.

1. Spanningstester

Werken aan een elektrische installatie begint heel vaak met het gebruik van een spanningstester. Hij geeft aan of kabels onder spanning staan of niet. Belangrijk, want je moet weten of de stroom echt wel is uitgeschakeld en je dus veilig kunt werken. Sluit de sondes aan op een circuit, en het apparaat meet de spanning, stroomsterkte of weerstand, afhankelijk van de instelling. Er zijn ook contactloze spanningstesters te koop. Zo’n tester zonder meetsnoeren zoekt naar een onderbreking in het stroomcircuit. Alleen wisselspanning tussen 100 en 1000 volt kan ermee worden gemeten.

2. Multimeter

Ongekend veelzijdig en daarom onmisbaar: de multimeter. Er zijn verschillende waarden mee te meten, zoals stroom(sterkte), spanning en weerstand. Van dit type instrument zijn er verschillende uitvoeringen te koop. Geavanceerde exemplaren meten nog veel meer, denk aan: temperatuur, capaciteit, frequentie, zelfinductie, doorlaatspanning van een diode en de stroomversterkingsfactor van een transistor. Soms kunnen ze ook automatisch het juiste meetbereik of de polariteit selecteren. De ingangsweerstand verandert bij verschillende spanningsmeetbereiken en vandaar de uitdrukking in ohm per volt. 

3. Aardingstester

Om mensen, dieren en elektrische systemen te beschermen zijn gebouwen voorzien van een aardingssysteem. In het geval van een blikseminslag of als er sprake is van netoverspanning, is een aardingssysteem van levensbelang. Een goede aarding voert een eventuele foutstroom veilig af en schakelt de elektrische installatie uit als dat nodig is. Om een betrouwbare verbinding met de aarde te garanderen, moet het aardingssysteem regelmatig worden getest. Professionele elektriciens gebruiken geavanceerde aardingstesters waarmee zowel 3- en 4-polige potentiaalverliesmetingen als een 4-polige bodemweerstandstest, een selectieve test en een elektrode-loze test kunnen worden uitgevoerd.

4. Stroomtang

Met een stroomtang meet je de wisselstroom en gelijkstroom die door een kabel of draad lopen. Stroomtangen zijn ideaal voor het meten van de stroom van kabels die niet los te koppelen zijn. Met een stroomtang is het onder andere mogelijk om de stroom in een enkele geleider te meten, vast te stellen wat het werkelijke vermogen van een elektrisch apparaat op verschillende tijdstippen en afhankelijk van de belasting is, en de werkelijke belasting van het totale elektrische netwerk van een gebouw te bepalen. 

5. Isolatietester

Een isolatietester wordt vaak een ‘megger’ genoemd, en voor het testen van de isolatieweerstand met zo’n tester wordt het werkwoord ‘meggeren’ gebruikt. De woorden megger en meggeren zijn afgeleid van de merknaam Megger. Dat bedrijf maakt al isolatietesters sinds 1889. Met een megger of isolatietester kun je controleren of de weerstand in een elektrisch systeem nog hoog genoeg is en bepalen of er lekstromen of defecten zijn die de werking mogelijk beïnvloeden. Lekstromen zijn onwenselijk: ze zorgen voor meer stroomverbruik maar kunnen ook storingen veroorzaken.

Uitgelicht

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen