Essent gaat waterstof maken bij Bosch in Deventer 

Sander van der Meijs
Sander van der Meijs
20 september 2024
2 min

In het najaar van 2024 start Essent met het bouwen van een waterstofstation op het terrein van Bosch Thermotechniek in Deventer. Naar verwachting wordt die in januari 2025 opgeleverd. Na een laatste controle kan vanaf februari de groene waterstof geleverd worden.

De 2,5 megawatt elektrolyser op het terrein van Bosch Thermotechniek in Deventer hoort bij de tweede fase van de samenwerking met Essent. In de eerste fase wordt de groene waterstof in Duitsland geproduceerd en vanuit daar in tubetrailers vervoerd naar Deventer. Voor de import en het distribueren werkt Essent nauw samen met moederbedrijf E.ON.

Betrouwbare waterstofvoorziening

De overeenkomst loopt voor een periode van twee jaar. De groene waterstof zal worden ingezet voor het duurtesten met waterstofketels in het nieuwe testcentrum van Bosch in Deventer. ‘Daarvoor zijn we aangewezen op betrouwbare waterstofvoorziening en marktconforme prijzen. Om onze waterstofambities waar te maken, is op langere termijn een stabiel en rendabel waterstofdistributienetwerk heel belangrijk”, aldus Markus Baumeister, Director Engineering Deventer – Bosch Home Group.

Volgens Bosch zal groene waterstof op termijn zeker een rol gaan spelen bij het verwarmen van woningen, wanneer andere oplossingen zoals warmtepompen en warmtenetten kunnen worden toegepast. Hiervoor ontwikkelde Bosch een H2 Ready cv-ketel, die snel kan worden omgezet van aardgas naar waterstof.

GROHW, een lokaal waterstofnetwerk

De overeenkomst tussen Essent en Bosch Thermotechniek is onderdeel van het samenwerkingsverband GROHW (Green Oxygen, Hydrogen and Wasteheat) tussen bedrijven, overheid en kennisinstellingen uit Deventer. Samen werken ze aan het ontwikkelen een lokaal waterstofnetwerk op megawatt-niveau voor industriële toepassingen. Het produceren van groene waterstof op lokale schaal en het direct benutten ervan om congestie op het stroomnet te verminderen zijn hierbij belangrijke uitgangspunten. 

Uitgelicht

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen