De 6 goedkoopste hybride warm­te­pom­pen

Kees Krick
18 september 2024
4 min

Nu de hybride warmtepomp niet langer verplicht gaat worden, is de prijs belangrijker geworden. Want het apparaat moet zichzelf wel terugverdienen. Gelukkig zijn er goedkopere modellen om klanten alsnog over de streep te trekken. Er valt immers nog steeds veel te besparen op energiekosten en op dit moment kan er ook nog een mooie subsidie worden meegepakt. Wij kijken naar vijf hybride warmtepompen voor “weinig”.

De ATAG Energion M Hybrid Light

is een monoblock warmtepomp die eenvoudig is aan te sluiten op een bestaande verwarmingsinstallatie. Het apparaat werkt slim samen met iedere CV-ketel en dat levert volgens de fabrikant een forse besparing bij temperaturen onder het vriespunt, omdat hij zelfs in warmtepompmodus blijft draaien tot min 20°C. Ook bij zulke lage temperaturen levert de 4kW warmtepomp nog altijd zijn volle vermogen (A-10/W35), zonder dat de CV-ketel hoeft bij te springen. Het bijzondere is dat de warmtepomp ook in gecombineerde modus werkt en niet zoals gebruikelijk alleen in warmtepomp- of in CV-modus. Inclusief subsidies en installatiekosten komt deze warmtepomp uit op € 3750

Dat de ATAG Energion M Hybrid Light altijd parallel blijft samenwerken met de CV-ketel is te danken aan de intelligente controlbox. Doordat hij zo compact is – met 66 kilo behoort hij tot de lichtste toestellen die beschikbaar zijn – is hij handig in woningen met beperkte ruimte. Naast het compacte formaat bieden de verschillende aansluitmogelijkheden optimale flexibiliteit bij plaatsing van het toestel.  Hij is verder met elke CV-ketel te combineren en iedere cv-monteur mag de warmtepomp installeren omdat er geen F-gassen certificering nodig is. De warmtepomp werkt met het koudemiddel R32.

Remeha Elga Ace

De Elga Ace is een hybride warmtepomp met energielabel A++ die met vrijwel iedere CV-ketel van elk merk kan samenwerken en met zowel radiatoren als vloerverwarming overweg kan. De 4 kW-versie kost ongeveer € 3900,- inclusief installatiekosten en na verrekening van ISDE-subsidie. Er is ook een 6 kW-versie verkrijgbaar van €4450,-.  Deze prijs kan uiteraard nog wel variëren afhankelijk van zaken als woonsituatie, hoogte van de subsidie en niet te vergeten de daadwerkelijke installatiekosten.

Remeha kent een zogeheten GasLos Garantie. Gaat een wijk binnen tien jaar verplicht van het gas af, dan kan jouw klant deze hybride warmtepomp weer inruilen en wordt een korting gegeven tot maximaal €2000,- op een all-electric warmtepomp. De geluidsdruk van de Elga Ace 4kW is 35 dB op 3 meter afstand.

Intergas Xtend

De Xtend kost in de split-unit uitvoering ongeveer € 3499,- na aftrek van subsidie en inclusief installatie. Daarnaast is er een Xtend Monoblock van ook weer 5 kW. Beide hebben energielabel A++ en werken dankzij de OpenTherm verbinding prima samen met de meeste gangbare CV-ketels. Een externe open verdeler wordt standaard meegeleverd. Overigens is combineren met een CV-ketel van Intergas het meest optimaal, zo geeft de fabrikant zelf aan.

De Xtend is ook weer te gebruiken in combinatie met zowel radiatoren als vloerverwarming en daardoor ook voor veel bestaande woningen geschikt, zonder dat er meteen een ingrijpende verbouwing nodig is. Als koudemiddel wordt R32 gebruikt. Een geluidsdruk onder 40 dB is haalbaar op afstanden vanaf drie meter van de buitenunit.

Quatt Hybrid Solo

Dit is een hybride warmtepomp die dankzij de modulaire opbouw op een later moment kan worden omgezet naar all-electric. De Hybrid Solo kost € 2999,- inclusief installatie en na aftrek van ISDE-subsidie. Behalve de Hybrid Solo van 6 kW is er ook nog de Hybrid Duo van 12 kW, wat inhoudt dat er twee buitenunits worden geplaatst. Zonder dat meteen de prijs wordt verdubbeld en momenteel is dat €3499 na aftrek van subsidie.

warmtepomp

Als je voor Quatt kiest kun je ook kiezen voor de optionele Quatt Chill met een introductieprijs van €1099,- die in het voorjaar 2025 beschikbaar moet komen. Een Quatt Chill sluit je via een zogeheten QuickConnector aan op de radiator van een specifieke ruimte, zodat je deze kunt koelen (of verwarmen). Volgens Quatt is deze Chill even effectief als een airco, maar dan wel zonder dat er extra leidingen of buitenunits nodig zijn. De warmte wordt afgevoerd via het bestaande verwarmingssysteem en de Quatt Hybrid.

DeWarmte Pomp AO

Pomp AO is een hybride monoblock van 8 kW met energielabel A+++, waardoor klanten in aanmerking komen voor de hoogste subsidie. Plaatsing van deze monoblock kan op een plat dak, ergens in de tuin, of aan (of voor) de gevel. Het gebruikte koudemiddel is R32 en hier wordt een watertemperatuur van zestig graden mee behaald. De Pomp AO produceert 45 dB aan geluidsdruk en in de stille stand wordt dit geluid gehalveerd (overeenkomend met 42 dB). De aanschafprijs is € 3400,- en dat is inclusief installatie en na aftrek van subsidie (toestelprijs zonder aftrek € 6325,-). Deze warmtepomp is later altijd nog om te zetten naar all-electric. Om over een koelfunctie te beschikken is een upgrade nodig (€ 750,-).

Weheat Flint P40

De Flint P40 is een gloednieuwe monoblock voor buiten van 6 kW die alleen hybride kan worden ingezet. Het apparaat is dus niet op een later moment om te zetten naar all-electric. Het gebruikte koudemiddel is propaan (R290). Daarmee lukt het om een watertemperatuur van maar liefst zeventig graden te halen, waardoor deze warmtepomp ook prima geschikt is voor woningen met oudere afgiftesystemen. De geluidsdruk is 37 dB en behalve verwarmen is ook koelen mogelijk. Dankzij het A+++ energielabel komt jouw klant in aanmerking voor de hoogste subsidie, waardoor de aanschafprijs uitkomt op slechts € 674,- (toestelprijs zonder aftrek is € 3449,-). Dat is wel zonder installatiekosten, wat wel zo handig is om in klantgesprekken er meteen even bij te vermelden.

 

Uitgelicht

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen