‘Gebruik vaker grijs water in plaats van regenwater’

Armand Landman
10 september 2024
1 min

Veranderende neerslagpatronen beïnvloeden hoe wij in de toekomst drinkwater moeten besparen. Waar regenwater nu vaak wordt gezien als alternatief voor drinkwater, bijvoorbeeld voor het doorspoelen van het toilet, blijkt dit minder efficiënt naarmate droge perioden langer aanhouden. Dit maakt het voor het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat uitdagender om het doel van 20 procent drinkwaterbesparing in 2035 te behalen, stelt Nick Post van Hydraloop Systems. 

“Door klimaatverandering worden lange droogtes met korte, hevige buien steeds gebruikelijker. Hierdoor staan regenwateropvangputten, die voor het doorspoelen van toiletten worden gebruikt, vaker droog”, zegt Post. “Drinkwater wordt dan juist in deze droge perioden ingezet. In de afgelopen jaren was dit al minstens twee maanden per jaar het geval.”

Grijswaterrecycling biedt een duurzamere oplossing voor drinkwaterbesparing volgens Post. Hierbij wordt douchewater gereinigd en opnieuw gebruikt voor het doorspoelen van toiletten. Dit zorgt ervoor dat drinkwater twee keer wordt benut, in plaats van slechts één keer.

“Om drinkwaterbesparing effectief door te voeren, moeten we goed nadenken over welke bronnen we inzetten. Alleen door slimme keuzes te maken, kunnen we nu én in de toekomst succesvol besparen.”

De afbeelding hieronder vergelijkt het gebruik van regenwater en grijswater in een woning met 45 m² dakoppervlak in 2021. Het regenwatersysteem stond in dit voorbeeld 93 dagen leeg, waardoor het toilet werd doorgespoeld met drinkwater.

Uitgelicht

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen