Nooit meer lassen bij stadsverwarming met nieuwe techniek

Armand Landman
09 september 2024
3 min

Stadsverwarming wordt een steeds aantrekkelijkere optie, ook voor particuliere gebouweigenaren. Dit stelt installateurs en technici voor uitdagingen: het lassen van buizen voor stadsverwarmings-aansluitingen in gebouwen is in meerdere opzichten tijdrovend. Viega biedt een oplossing met de ‘koude’ perstechniek en het Megapress S-systeem.

In het Klimaatakkoord is afgesproken dat er in 2030 1,5 miljoen woningen van het aardgas af zijn. In 2050 moet dat voor bijna alle woningen in Nederland gelden. Stadsverwarming – ook wel een warmtenet of stadswarmte genoemd – speelt hierbij een belangrijke rol. Een groot deel van de woningen moet hierop worden aangesloten. Een knelpunt daarbij kan het tekort aan vakmensen zijn: de installatie van leidingen voor stadsverwarmingsaansluitingen in gebouwen vergt immers de nodige personeelscapaciteit. Gewoonlijk worden hier dikke stalen buizen gelast. Een methode die ervaren lassers vereist én lang duurt. Het Megapress S-systeem van Viega biedt een installatiemethode die tot 60% sneller is.

Met het Megapress S-perssysteem zijn gebouwaansluitingen voor warmtenetten eenvoudig en veilig te realiseren met dikwandige stalen buizen in de afmetingen 3/8 inch tot en met 2 inch. . Daarnaast is Megapress S ook leverbaar in de XL-maten 2½ – 4 inch. Ongeacht de kwaliteit – of de buis naadloos, gelast, zwart, verzinkt, industrieel geverfd of epoxyhars gecoat is – de montage met Megapress S-persverbindingen is aanzienlijk efficiënter dan het gebruikelijke lassen.

Bewezen techniek

De Viega perstechniek is een bewezen techniek waarmee veel installateurs bekend zijn en die zich eenvoudig eigen te maken is. Anders dan bij lassen is hier geen regelmatige certificering van vakbekwaamheid voor nodig. Het monteren van leidingen zonder open vlam is een belangrijk veiligheidsvoordeel van de koude perstechniek. Lassen vereist bovendien uitgebreide brandbeveiligingsmaatregelen. Deze tijdsintensieve werkzaamheden worden bij het monteren van leidingen met persverbindingen volledig overbodig. Een ander belangrijk voordeel: met het Viega persgereedschap zijn leidingen zelfs op lastig te bereiken plaatsen, gemakkelijk te verbinden. De dichtheid van de verbinding is bovendien niet afhankelijk van de vaardigheid van de lasser.

Betrouwbaar veilig

Persverbindingen zijn betrouwbaar dicht, mede dankzij het FKM-dichtelement dat bestand is tot +140 °C en dat af-fabriek in de Megapress S-fittingen is geïntegreerd. Het sluit af op het oppervlak van de buis. Een snijring draagt bij aan de mechanische sterkte door zich stevig met de buis te verbinden tijdens het persen. Eventuele industriële coating van de buis hoeft niet te worden verwijderd, zoals bij lassen vereist is. Ook bij reparaties heeft restwater in leidingen – dat bij lassen vaak voor problemen rondom de lasnaad zorgt – geen invloed op de kwaliteit van de persverbinding. De zogenaamde SC-Contur, kenmerkend voor alle Viega perssystemen, zorgt ervoor dat per ongeluk niet-geperste verbindingen tijdens de dichtheidscontrole direct worden herkend.

De geschiktheid van Megapress S-verbindingen voor aansluiting op lokale en stadsverwarmingsnetten is aangetoond in verschillende tests. Zo zijn verouderingseigenschappen onder andere getest door het Fernwärme Forschungsinstitut FFI in Hannover en is het Megapress S-systeem ook TÜV- en VdS-gecertificeerd. Het systeem kan worden ingezet vanaf de woning- of gebouwaansluiting, voor primaire en secundaire verwarmingscircuits bij indirect aangesloten gebruikersnetten en voor directe aansluitingen op lokale of stadsverwarmingsnetten.

Uitgelicht

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen