8 maatregelen tegen netcongestie

Hoogspanningsmast
Kees Krick
14 augustus 2024
3 min

Netcongestie is een groot probleem en zorgt ervoor dat nieuwbouwwoningen en bedrijven steeds vaker geen aansluiting kunnen krijgen en er steeds meer en zwaardere piekmomenten optreden. Het elektriciteitsnetwerk moet hoognodig worden uitgebreid, alleen kost dit nu eenmaal erg veel tijd. De ACM heeft daarom maatregelen opgesteld om wat we nog wel hebben aan transportcapaciteit zo efficiënt mogelijk te verdelen en te gebruiken.

Zowel de vraag naar stroom als het aanbod aan duurzaam opgewekte elektriciteit is in korte tijd enorm toegenomen. Het gevolg is dat het elektriciteitsnet op steeds meer plekken volloopt en er grote capaciteitsproblemen zijn ontstaan. We verbruiken steeds meer stroom en tegelijkertijd bieden windparken, zonneparken en de zonnepanelen van particulieren en bedrijven grote hoeveelheden stroom aan. Om de zo ontstane netcongestie op te lossen worden nu meerdere maatregelen getroffen.

Vernieuwen

Deze maatregelen zijn aanvullend op de hoognodige uitbreiding van het landelijke stroomnet, waarbij de ACM aangeeft dat het wel tien jaar kan duren voordat de problemen eindelijk zijn opgelost. Het vorige kabinet gaf aan dat ze het uitbreidingsproces wilden versnellen via onder andere aangepaste regelgeving, maar we weten allemaal dat dit soort grootschalige projecten eerder langer dan korter duren. En dan moet die lijn ook in dit kabinet nog worden doorgezet.

Vandaar dat hoe dan ook de nodige aanvullende maatregelen nodig zijn en liefst zo snel mogelijk. De ACM speelt hier een belangrijke rol in, want de Autoriteit Consument & Markt heeft de exclusieve bevoegdheid om regels vast te stellen die met het stroomnet te maken hebben. Zoals regels over aansluittermijnen, de tarieven die netbeheerders rekenen en toegangsregels.

Herverdelen

De essentie van een aantal maatregelen die een tijd geleden zijn aangekondigd, is dat netbeheerders samen met gebruikers hun uiterste best moeten gaan doen om zoveel mogelijk ruimte vrij te maken op het overvolle elektriciteitsnet. Optimaliseren van de beschikbare transportcapaciteit dus. Dat komt vooral neer op het verschuiven van zowel vraag als aan bod van piekuren naar daluren en bijvoorbeeld ook het vrijgeven van ongebruikte energiecontracten van bijvoorbeeld grootverbruikers zodat deze beschikbaar komen voor anderen die er zo hard om zitten te springen.

Want ondanks de steeds nijpender wordende netcongestie (steeds vaker én op meer plekken in Nederland), is het stroomnet alleen tijdens piekmomenten overvol. Met name van 6:00 uur tot 9:00 uur en van 16:00 tot 20:00 uur. Buiten die spitsuren is er nog meer dan genoeg transportcapaciteit beschikbaar en het is natuurlijk enorm zonde als dat in deze tijden van schaarste ongebruikt blijft. Wat dat betreft lijkt het stroomnet behoorlijk veel op het wegennet. In de spits zijn er lange files, tussendoor kun je best lekker doorrijden.

Mijd de spits

De ACM heeft acht besluiten genomen op het gebied van congestiemanagement. Sommige zijn al definitief en andere verkeren bijvoorbeeld nog in de ontwerpfase. Een van de maatregelen is dat grootverbruikers die zich in congestiegebieden bevinden beloond gaan worden en sneller toegang krijgen als ze bereid zijn om hun stroomverbruik te verminderen zodra dat vanwege congestie nodig is, op piekmomenten af te zien van gebruik, of in het vervolg alleen nog de daluren te benutten.

Belang en gebruik

Een andere maatregel houdt in dat ook private stroomnetten verplicht worden om deel te nemen aan congestiemanagement om de transportcapaciteit nog beter te kunnen beheren. Dat projecten met een groot maatschappelijk belang prioriteit zullen gaan krijgen bij het toekennen van transportcapaciteit is weer een andere maatregel. Nog eentje is dat als grootverbruikers en partijen die stroom aanleveren langdurig geen gebruik maken van hun capaciteit, ze deze mogelijk weer kwijtraken, zodat deze onbenutte capaciteit beschikbaar komt voor anderen.

Met al deze maatregelen lukt het hopelijk om de lange periode te overbruggen tot het elektriciteitsnetwerk eindelijk over voldoende transportcapaciteit beschikt en netcongestie als het even kan definitief tot het verleden behoort.

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen