Al is deze zomer niet de warmste in jaren, de behoefte aan verkoeling in huis blijft. Om de temperatuur draaglijk te houden in woonkamer, slaapkamer kijken mensen naar een airco. De eerste keuze is die tussen een mobiele en een split airco.
Het eenvoudigste model is natuurlijk de mobiele airco. Die kun je als zelfstandige eenheid neerzetten waar je wilt. Maar er zitten veel nadelen. Het is nogal een nogal lomp ding en het werkt veel minder efficiënt en heeft een lager koelvermogen dan een split airco. Ook moet je een dikke flexibele buis uit een raam hangen om de warme lucht af te voeren, waardoor je deze opening zorgvuldig moet afdichten omdat er anders juist vooral veel hete buitenlucht je huis binnenstroomt. De consumentenbond raadt dan ook explicite af om een mobiele airco te kopen.
Wat is een split airco?
Een split airco splitst de airco letterlijk in tweeën: in een binnenunit en een buitenunit. Alleen het gedeelte dat voor de verkoeling zorgt plaats je in huis en dit heeft een compacte behuizing. Terwijl het lompere gedeelte dat de hitte afvoert buiten staat of hangt. Ramen en deuren kunnen daardoor gewoon dicht blijven, waardoor je veel meer rendement hebt. Ook maakt het buitendeel het meeste geluid, erg prettig om dat kwijt te zijn. Beide units zijn via leidingen waardoor koelmiddel stroomt met elkaar verbonden, dus er moet wel een gat in de buitengevel geboord worden.
Wat is een multi split airco?
Met een standaard split airco koel je één ruimte af en is er dus één binnenunit en één buitenunit nodig. In de praktijk zijn er vaak meerdere ruimtes die moeten worden afgekoeld en dan kom je uit bij de multi split airco. Die maakt nog steeds gebruik van één buitenunit, alleen kun je ditmaal meerdere kamers een eigen binnenunit geven. Belangrijk is dan ook dat er vooraf goed in kaart is gebracht in welke kamers de temperatuur een aantal graden lager moet worden. Zo weet je niet alleen hoeveel binnenunits je nodig hebt, maar kun je ook een buitenunit kiezen met voldoende koelcapaciteit én aansluitingen.
Koelen en verwarmen
Met een airco kun je tegenwoordig niet alleen koelen maar ook verwarmen. Zodra het weer kouder wordt, kunnen de binnenunits de ruimte(n) waar bewoners voornamelijk verblijven behaaglijk warm maken, zonder de rest van het huis te verwarmen. Dat scheelt weer in de stookkosten omdat je alleen de ruimte verwarmt waar het afgifte-systeem hangt. Een moderne airco heeft een veel hoger rendement, waardoor het sowieso een stuk goedkoper is dan verwarmen met een cv-ketel.
Wel is het zo dat je niet tegelijkertijd kunt koelen en verwarmen, hoewel ook daar systemen voor bestaan, bedoeld voor grotere gebouwen. De temperatuur per kamer afstemmen kan met de meeste multi split airco’s gelukkig weer wel. Ook niet onbelangrijk, naast verkoelen en verwarmen, reinigt een airco ook nog eens de lucht door zaken als stof, pollen, rook en zelfs vieze luchtjes eruit te filteren. Wel zo fris!