Op de campus van universiteit van Leuven wordt momenteel door zowel Nederlandse als Belgische wetenschappers gewerkt aan ruiten die stroom opwekken. Ze onderzoeken daarbij niet alleen de daadwerkelijk mogelijkheid om de techniek door te voeren en het hoogste rendement, maar ook de mogelijkheid van de verkoop van het product. Uiteindelijk moet het ook onder het grote publiek populair worden.
Samenwerking
Sanko Solar is één van de bedrijven die de techniek, waarbij ramen energie opwekken, aanbiedt. Zij zijn een samenwerking met de universiteit aangegaan. Eerder werkte het bedrijf al samen met twee andere partners. De drie partners hebben gezamenlijk verschillende producten ontwikkeld die voorzien zijn van zonnecellen en die goed te integreren zijn in bouwmateriaal. Daarvoor maken ze gebruik van zonnepanelen uit China die ook transparant kunnen worden gemaakt of van geïsoleerd glas. Een zonnepaneel die normaal gesproken niet transparant is, kan dat wel worden door materiaal weg te laseren.
Verschillende opstellingen
Op de universiteit is nu een proefopstelling gemaakt waarin verschillende ruiten worden getest. Sommige met dubbele isolatie andere met driedubbele isolatie. Daarbij hebben enkele panelen ventilatie. Zo willen de onderzoekers kijken welke opstelling het meest efficiënt is. Daarbij is de temperatuur een factor omdat een hogere temperatuur een negatief effect heeft op het rendement van de zonnecellen. Met een te hoge temperatuur moet daarom nadrukkelijk rekening worden gehouden.
Onderzoek
Het onderzoek duurt minimaal een jaar en is er voornamelijk gericht op de potentie van semi-transparantie ruiten met zonnecellen op het gebied van energieopwekking. De resultaten zijn cruciaal om te kunnen analyseren wat toekomstige verkopencijfer kunnen zijn.
Gigantische vraag
Volgens de ontwikkelaars is de markt kleiner dan de `traditionele` zonnepanelen, maar is de vraag nog steeds gigantisch. Daarbij zijn de toepassingen eindeloos omdat de ruiten isolerend en zonwerend zijn. Dat maken de ruiten volgens de ontwikkelaars ideaal voor onder meer serres, overkappingen en veranda`s of om `gewoon` energie mee op te wekken.