​Sensoren die letten op energieverbruik én op gezondheid

Hub Redactie
Hub Redactie
07 september 2016
2 min

De woningen worden ontwikkeld door Seinen Projectontwikkeling, dat weet duurzaamgebouwd.nl. Het platform interviewde Henk Seinen, die ook de stichting `Happy Balance` heeft opgericht. “Duurzaamheid gaat over meer dan alleen het energieverbruik en strekt dus verder dan Nul-op-de-Meter. Ons concept bijvoorbeeld ook bevat sensoren die niet alleen je energieverbruik meten, maar ook passief het gedrag en de gezondheid van bewoners in de gaten kunnen houden”, zei hij tegen het medium. Van de twee woningen die in Groningen komen, wordt er één verhuurd, en één gebruikt als proefwoning.

Seinen is niet de enige die bezig is met het ontwikkelen van sensoren die gedrag van bewoners meten. Dutch Domotics ontwikkelde al een geavanceerd monitorsysteem voor ouderenzorginstellingen: het Unattended Autonomous Surveillance System. Bewoners worden dag en nacht door de slimme sensortechnologie beschermd, doordat medewerkers live inzicht hebben in het welzijn van de bewoners. Het systeem signaleert wanneer iemand zijn appartement verlaat, dwaalt of gevallen is. Tevens wordt aangegeven als iemand opstaat uit bed. Het systeem is op de persoon instelbaar en de signalen komen door op een smartphone of tablet.

Dochteronderneming Sensara richt zich op sensortechnologie die ouderen in staat stelt om zelfstandig te blijven wonen. Familieleden en mantelzorgers kunnen middels een app op de hoogte worden gehouden van de activiteiten van de oudere. Als ongebruikelijk gedrag wordt waargenomen, krijgt een familielid daar melding van.


Wat vind jij? Zijn sensoren die (bijna) alles meten een inbreuk op de privacy of juist ontzettend handig en veelbelovend voor de toekomst?

Beeld: Dutch Domotics

Uitgelicht

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen