Atto Harsta, transitiemanager De Bouwcampus: “Woningbouw kan sneller, goedkoper, kwalitatiever en circulair. Dat kan door vergaande industrialisatie van de woningbouw, waardoor de woning als compleet seriematig product gezien wordt, in plaats van als traditioneel projectgebonden samengesteld bouwwerk.”
Bijkomende voordelen van industrialisatie zijn:
- minder (stikstof)uitstoot
- reductie van arbeidsinzet per woning
- efficiënter gebruik van materialen
- circulair bouwen (focus op houtbouw)
- verlaging van faalkosten (en daarmee reductie van de kostprijs)
- kwaliteitsverbetering door procesbeheersing
- verlaging van overlast op de bouwplaats
Met de huidige industrialisatieprocessen kan een grote variatie aan bijzondere woningen in zowel de laag- als gestapelde bouw worden gerealiseerd. Mass customization zal ook voor complexe binnenstedelijke projecten een serieuze mogelijkheid zijn.
Concrete coalitie maakt concrete stappen
Er zijn meerdere aanbieders van geïndustrialiseerde woningbouwsystemen, maar in Nederland wordt woningbouw nog beperkt via deze weg gerealiseerd. Volgens De Bouwcampus vraagt verdergaande industrialisatie – zoals opgenomen in de Zuid-Hollandse woningbouwagenda onder actielijn 1 – om regie in aantallen, systeembegrenzingen en tijd. De Bouwcampus en de Provincie Zuid-Holland werken samen met gemeenten, aannemers, ontwerpers, ontwikkelaars, toeleveranciers en kennisinstellingen én de verstedelijkingsalliantie aan structurele versnelling en opschaling van industriële woningbouw binnen dit transitietraject.