Lasermeetapparatuur in de bouw: zes aandachtspunten

lasermeter
Marion de Graaff
11 april 2024
3 min

Werken met een schietlood en een rolmaat is old school. Voor alles wat meetbaar is in de bouw bestaan er bouwlasers; hoogtechnologische precisie-instrumenten die met een druk op een knop een exacte afstand, hoogte/breedte/diepte of afschot meten. Snel, zonder fysieke inspanning, en direct digitaal vastgelegd. Ze zijn dus niet meer weg te denken uit het ruwbouw- en afbouwproces, maar waar let je op als je zo’n instrument aanschaft? Zes aandachtspunten.

Alle laserinstrumenten werken op basis van een lichtstraal die wordt weerkaatst door een bepaald oppervlak. De afstand van het apparaat tot het oppervlak (muur, plafond of wat dan ook) is dan duidelijk, maar de lichtstraal kan ook als referentie dienen, bijvoorbeeld om iets uit te lijnen. In principe zijn er bouwlasers voor binnen en voor buiten, maar er bestaan ook lasers die dat allebei aan kunnen.

Nauwkeurigheid staat met stip bovenaan de lijst met belangrijke punten. Iedere bouwlaser heeft een bepaalde nauwkeurigheidsgraad die aangeeft wat de afwijking op een bepaalde afstand is. Een nauwkeurigheidsgraad van 0,05 mm/m betekent dat er een afwijking van 0,05 millimeter per strekkende meter mogelijk is. Afhankelijk van het type metingen dat je doet, is dat belangrijk.

Het bereik van het instrument is ook een overweging bij de aanschaf. Voor bijvoorbeeld een timmerman die alleen in particuliere woonhuizen werkt aan dakkappellen en aanbouwen en maatwerkkasten volstaat een bereik van tien à twaalf meter. Wie in de infrasector werkt, zal een laser met een veel groter bereik nodig hebben.

Ook de hoeveelheid lijnen moet je meenemen bij de keuze voor een bouwlaser. Om hoogte en/of breedte te meten is het genoeg om een laser te kiezen die 1 of 2 lijnen projecteert. Moet je ook regelmatig diepte meten, kies dan een laser die 3 lijnen projecteert.

Dan is er de kleur van de lijnen. Bij de meeste bouwlasers zijn er twee smaken: groen of rood. Het menselijk oog kan de kleur groen beter waarnemen dan rood, en binnen zie je een groene lijn sowieso veel beter dan een rode. Maar bij het buiten meten over grotere afstanden is groen lastig te zien. Een speciale laserbril kan een hulpmiddel zijn om de lijnen toch waar te kunnen nemen. Vaak worden groene laserstralen gekozen voor buiten, en rode voor binnen, maar dat hoeft niet. Het is deels een persoonlijke voorkeur, maar de aanschafprijs is ook een factor: lasers met een groene lijn zijn prijziger omdat voor die kleur de stof kaliumtitanylfosfaat nodig is.

Stevig en stootvast is een belangrijke vereiste voor gereedschap en machines die in de bouw worden gebruikt, en dat geldt ook voor bouwlasers. Het kan er nogal eens ruw aan toe gaan tijdens het vervoer, een apparaat is soms blootgesteld aan slecht weer. Een apparaat dat omvalt op een bouwterrein mag niet gelijk kapot zijn. Kies dus voor een apparaat met een stootvaste behuizing en let op de IP-beschermingsklassen voor water- en stof.

Let tot slot op de stroomvoorziening. Dat kan met een stekker voor netspanning zijn, maar op bepaalde plekken is het handig om te werken met draadloze apparatuur. Een laserapparaat op een accu of batterijen is dan een goede keuze. De accu moet natuurlijk wel lang genoeg meegaan voor een volle werkdag, en liefst nog wat langer. Want je wilt niet midden in een meetsessie met een lege accu staan.

Uitgelicht

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen