Thermografie: vijf toepassingen in de installatietechniek

Marion de Graaff
29 februari 2024
3 min

De warmtebeeldcamera wordt steeds vaker ingezet in de installatietechniek. Niet zo gek, want daarmee kun je contactloos opnames maken. Het is dan niet nodig om de elektrische installatie eerst spanningsvrij te maken. En bij opnames op het gebied van werktuigkundige installaties voorkomt thermografie vaak dat er hak- en breekwerk nodig is. Het warmtebeeld brengt dus allerlei tekortkomingen, defecten en storingen haarfijn in beeld, zowel aan de e- als aan de w-kant van het installatiespectrum. We noemen vijf toepassingen.

Elektrische installaties periodiek inspecteren

Bij het inspecteren van elektrische installaties heeft het gebruik van een thermografische camera grote voordelen. Het is contactloos, dus de elektrische installatie en alle aangesloten apparaten/machines kunnen doordraaien. Dat is zelfs beter, want juist bij een flinke belasting ontstaat er een goed beeld van de staat van de elektrische installatie. Er kan dus snel en veilig een temperatuurmeting van (onderdelen van) de elektrische installatie worden gedaan. Het is wel belangrijk om je te realiseren dat die opname of meting de situatie op dat moment weergeeft. En dat een tekortkoming (of erger: een hotspot) opgelost moet worden. 

PV-installaties controleren

Ook bij het controleren of inspecteren van PV-installatie is thermografie een vaak gebruikt hulpmiddel. Het komt regelmatig voor dat zonnepanelen minder elektriciteit opwekken dan ze zouden kunnen. Bijvoorbeeld door ondeugdelijke contacten, kapotte bypass dioden, of kortsluiting in bepaalde cellen. Met thermografie kunnen thermische afwijkingen worden opgespoord. Die kunnen wijzen op een verminderde opwek, maar ook daadwerkelijke defecten aan zonnepanelen aan het licht brengen. 

Een hotspot geeft een potentieel onveilige situatie of zelfs brandrisico aan. Voor thermografische inspecties van pv-installaties is kennis van zaken nodig. IRIS-Thermovision verzorgt de eendaagse opleiding Thermografische inspectie van laagspanning en PV installaties. Inspecties aan PV-installaties worden tegenwoordig vaak met behulp van drones (uiteraard voorzien van een infraroodcamera) uitgevoerd.  

CV en andere w-installaties controleren 

Niet alleen in de elektrotechniek maar ook in werktuigbouwkundige installaties is de warmtecamera inzetbaar. Bijvoorbeeld voor het controleren van verwarmingen en klimaat-/ventilatiesystemen als een ruimte niet (voldoende) warm wordt of er te weinig schone lucht wordt aangevoerd. Onregelmatige temperatuurverdelingen vallen met infrarood direct op en kunnen duiden op dichtgeslibde kanalen of verstopte radiatoren. 

Kapotte leidingen en kabelbreuken lokaliseren 

Een watergevoerde vloerverwarming die niet voldoende warm wordt is een probleem, maar hoe kun je precieze oorzaak achterhalen? Hak- en breekwerk is kostbaar en tijdrovend, dus de contactloze aanpak met thermografie is hier een enorm pluspunt. Zowel in vloeren als wanden en plafonds kunnen leidingen gevisualiseerd worden door temperatuurverschillen te meten. Zeker als de (water)leiding wordt belast door de kraan open te draaien treedt er een direct temperatuurverschil op. Met een warmtebeeldcamera is dan in één oogopslag te zien waar het probleem zich exact bevindt. 

Energie-advies uitbrengen 

Infrarood-technologie geeft snel inzicht in energieverliezen bij het verwarmen of de klimaatbeheersing van gebouwen. Er kan sprake zijn van energieverliezen bij kozijnen, radiator-omkastingen, bij dakconstructies of gevels. Warmtebeeldcamera’s met een hoge temperatuurresolutie visualiseren de mate van isolatie en brengen koudebruggen aan het licht. Een woning kan met behulp van een warmtebeeldcamera helemaal in beeld worden gebracht. En op basis van die beelden kan vervolgens een rapport worden opgesteld van mogelijke verbeterpunten. Wordt dat energieadvies goed opgevolgd, dan gaan de energiekosten omlaag en het energielabel omhoog. 

Uitgelicht

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen