Energie opwekken in dubbele beglazing nu mogelijk

Hub Redactie
Hub Redactie
30 juni 2017
2 min

Bedrijven streven  steeds vaker naar energiebesparing, maar hoge gebouwen hebben vaak minimale ruimte op het dak waardoor het opwekken van energie door middel van zonnepanelen niet volledig de elektriciteitsbehoefte kan opvangen. Volgens Physee ligt de oplossing in het opwekken van elektriciteit met ramen. De ramen vangen dagelijks zonlicht op dat kan worden omgezet in elektriciteit. Gebruikers kunnen die stroom goed gebruiken voor het opladen van diverse apparatuur.

Hoog rendement

De cellen die zich tussen de ruiten bevinden zijn voorzien van monokristallijn silicium en hebben een rendement van maximaal 24,5 procent. Zonnepanelen wekken uiteindelijk per oppervlakte meer stroom op, maar het vaak geringe dakoppervlak zorgt er voor dat er moet worden uitgeweken.

Hoe beweegt de zon

Om de zonnecellen zo goed mogelijk af te stemmen, wordt er per raam gekeken in welke hoek de cellen moeten worden aangebracht om het maximale uit de cellen te halen. Daarbij wordt ook gekeken naar de rotatie van de zon ten opzichte van het gebouw. Elke bouwproject is zodoende uniek. Om te kunnen voorspellen hoe de zon zal bewegen, heeft Physee een tool ontwikkeld dat helpt bij de simulatie.

Pilot

De eerste pilot is inmiddels uitgevoerd in een kantoorpand van Rabobank in Eindhoven. “Deze PowerWindow-pilot is een goed voorbeeld hoe Rabobank met klanten en partners verduurzaming wil stimuleren”, legt Pieter Ketting van Rabobank uit. “Als deze pilot slaagt zien we een belangrijke bijdrage voor PowerWindows in het energiezuiniger maken van commercieel vastgoed.”

Groei van het product

Als de pilot goed wordt ontvangen, wil het Delftse bedrijf verder groeien. Naast commerciële panden, richt de startup zich ook op particulieren. “Voor 2018 is reeds een contract getekend met projectontwikkelaar VORM om in Amsterdam aan het IJ 1850 vierkante meter aan stroomopwekkend glas toe te passen”, legt het bedrijf hun ambitie uit. “De nieuwe eigenaren van 143 luxe appartementen in woontoren Overhoeks zullen straks de mogelijkheid hebben om elektronische apparaten op te laden aan het zelfde glas als waar door men van het uitzicht geniet.”

Slimme ramen

Steeds meer ramen worden `slim` gemaakt. Denk daarbij aan zonwering en verwarming die zich in de ruiten bevinden. Ook ramen die automatisch van tint veranderen om zo de zon te blokken, hebben vaak stroom nodig. Deze functie kunnen worden gecombineerd met het product van Physee. Om die reden zijn zij ook samenwerkingen aangegaan met deze bedrijven. 

Uitgelicht

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen