Wit dak van Reclassering Nederland zuivert lucht

Hub Redactie
Hub Redactie
17 juni 2020
2 min

Het mag dan niet zichtbaar zijn vanaf de straat, maar het dak van Reclassering Nederland (Wibautstraat 6-12) is een bijzondere verschijning in de zee van zwart bitumen dat de platte daken in de directe omgeving kenmerkt. Het dak van 990 vierkante meter is de afgelopen weken door dakdekkersbedrijf Kewodak | De Dakmakers uit Alphen aan den Rijn voorzien van een witte leislag met een coating. Onder invloed van UV-licht (de zon) werkt de coating als een katalysator die stikstoffen en zwaveloxides omzet in onschadelijk nitraat.

Het nieuwe dak zuivert op jaarbasis 225 kilogram NOx en 150 kilogram SOx uit de lucht en levert een CO2-reductie op van 822 kilogram per jaar, aldus het onafhankelijke Onderzoekscentrum voor de Wegenbouw (OCW).

Schonere luchten

“Reclassering Nederland laat zien dat het verduurzaming serieus neemt”, vertelt Frank Keijzer, directeur van Kewodak | De Dakmakers. “Een luchtzuiverend dak is een originele en innovatieve keuze waar zowel de organisatie als de hoofdstad van profiteert. Reclassering Nederland beschikt nu over een optimaal binnenklimaat, terwijl de luchten van Amsterdam schoner worden.”

Het witte dak reduceert niet alleen schadelijke secundaire fijnstof in de lucht. De witte coating zorgt in de zomermaanden ook voor een temperatuurverlagende werking, waardoor het gebruik van airconditioning tot een minimum kan worden beperkt. Op hete dagen ligt de temperatuur van een wit dak tot wel 30 graden Celsius lager dan van een zwart bitumen dak. De coating bevat tevens Graphite-technologie, die het dak beschermt tegen (vlieg)vuur en rook. Tenslotte verhoogt een wit dak het rendement van zonnepanelen, die Reclassering Nederland ook wil plaatsen.

Duurzaamheidsambities Amsterdam

De nieuwe dakbedekking, die tientallen jaren meegaat, is volledig recyclebaar. Hiermee sluit het witte dak van Reclassering Nederland naadloos aan bij de duurzaamheidsambities van Amsterdam. De stad wil de uitstoot van CO2 fors terugdringen en in 2050 volledig klimaatneutraal en circulair zijn. Voor de renovatie ontvangt Reclassering Nederland dan ook een CO2-certificaat.

Komende zaterdag 20 juni zou voor de 15e keer de Dag van de Bouw plaatsvinden: dé dag waarop heel Nederland kennis kan maken met wat voor mooie dingen de bouw allemaal maakt en waarop vele bouwplaatsen hun deuren openen voor publiek. De coronacrisis gooide echter roet in het eten en de Dag van de Bouw gaat dit jaar niet door. Maar de bouw in het zonnetje zetten kan gelukkig ook online. Bouwbeurs.nl presenteert daarom deze week, in aanloop naar de de oorspronkelijke Dag van de Bouw, iedere dag een bijzonder bouwproject of -werk. Want de bouw maakt het, ook in coronatijd.  

Uitgelicht

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen