Warmtepompen maken doorgaans gebruik van synthetische koudemiddelen. Dat neemt niet weg dat er ook warmtepompen zijn waarbij een natuurlijk koudemiddel wordt ingezet. Zoals dat gebeurt bij de CO2-warmtepomp. Wanneer gebruik je deze warmtepomp en wat zijn hier de voordelen en nadelen van?
Het klinkt misschien tegenstrijdig om CO2 als koudemiddel te gebruiken in een warmtepomp. Want willen we niet juist de CO2-uitstoot drastisch beperken en het liefst zelfs helemaal terugbrengen naar nul? Om je meteen gerust te stellen, een CO2-warmtepomp is juist een duurzame en energie-efficiënte oplossing. Het is vooral de naam die voor verwarring en bedenkelijke blikken kan zorgen, simpelweg omdat het aanduiding CO2 erin zit.
Natuurlijk koudemiddel
Waar we uiteraard af willen van de uitstoot, het vrijkomen van CO2 in de atmosfeer, kan het wel degelijk prima als koudemiddel in een warmtepomp worden ingezet. Het bevindt zich immers in een gesloten systeem. Hooguit bij een lekkage kan het in de atmosfeer terechtkomen en dan nog is het natuurlijke koudemiddel CO2 aanzienlijk minder schadelijk dan de meeste synthetische koudemiddelen die in omloop zijn. Verder tast het de ozonlaag niet aan, is niet giftig en ook niet brandbaar.
Dit type warmtepomp was tot voor kort redelijk onbekend, terwijl ze al een hele tijd bestaan. Oorspronkelijk werden ze vooral voor de levering van warm (tap)water gebruikt, pas later ook voor verwarmingssystemen.
Bestaande verwarmingssysteem
Het gebruik van een CO2-warmtepomp kent enkele praktische voordelen ten opzichte van andere soorten lucht/water-warmtepompen. Zo kan het verwarmingswater tot wel negentig graden worden opgewarmd. Dat is ideaal voor met name oudere woningen, omdat de daar meestal nog aanwezige hoge-temperatuur radiatoren dan gewoon in gebruik kunnen blijven.
Bij andere soorten warmtepompen die water met een flink lagere temperatuur leveren, moeten deze radiatoren eerst worden vervangen door lage-temperatuur radiatoren, of er moet worden overgegaan op zoiets als vloerverwarming. Een optimaal geïsoleerd huis is een andere belangrijke randvoorwaarde bij LTV (Lage Temperatuur Verwarming). Vooral als het buiten flink koud wordt moet de cv-ketel dan alsnog bijspringen. Dan heb je dus een hybride warmtepomp nodig, in plaats van een all-electric warmtepomp, want die kan samenwerken met de cv-ketel.
Snel op temperatuur
Het water dat een CO2-warmtepomp aflevert is veel warmer, waardoor er geen cv-ketel meer nodig is, het bestaande verwarmingssysteem prima voldoet én het huis niet eerst beter of opnieuw geïsoleerd hoeft te worden. Kortom, er is een aanzienlijk minder ingrijpende en dus ook veel minder kostbare aanpassing voor nodig. De CO2-warmtepomp is zowel geschikt voor verwarming als warm tapwater, dus het is een all-electric oplossing. Dankzij de hoge watertemperatuur is geen periodieke legionellaspoeling van het boilervat nodig.
De hoge watertemperatuur zorgt ervoor dat het huis lekker snel is opgewarmd, terwijl je bij LTV (Lage Temperatuur Verwarming) het pand of de betreffende ruimte(n) liefst op een zo constant mogelijke temperatuur probeert te houden en de bijverwarming liefst zo geleidelijk mogelijk over een langere periode laat verlopen.
Rendement
Natuurlijk kent geen enkele oplossing alleen maar voordelen. Waar je bij een CO- warmtepomp rekening mee moet houden, is dat er – vergeleken met veel andere warmtepompen – een veel hogere druk nodig is om voldoende rendement uit het systeem te halen. Dat betekent meteen ook dat de betreffende leidingen zwaarder moeten worden uitgevoerd.
Daarnaast is een CO2-warmtepomp net iets minder efficiënt en ook wat duurder in aanschaf. Verder haal je het beste rendement als de temperatuur van het retourwater laag is en er dus veel warmte is overgedragen. Daarmee is het de vraag of het rendement nog valt te verhogen door in de toekomst bijvoorbeeld het pand extra goed te isoleren. Iets wat bij andere soorten warmtepompen juist wel het geval is.