Nieuwe investeerders voor fabrikant zonnefolie

Hub Redactie
Hub Redactie
14 september 2023
3 min

Het Arnhemse zonnefoliebedrijf HyET Solar heeft een investering van 29 miljoen euro binnengehaald. Vastgoedorganisatie ­N­ewomij en een anoniem familiebedrijf stapten in mei al in voor ongeveer de helft van het bedrag. Staatsfonds Invest-NL verstrekt de rest nu als risicodragende lening. Bij de investeringsronde kreeg de onderneming een waardering van 100 miljoen tot 110 miljoen euro.

Vastgoedorganisatie Newomij ziet het product van HyET Solar als een kans om sneller te reageren op de noodzaak om vastgoed duurzamer te maken. Door de installatie van HyET’s zonnefolie is het mogelijk om gebouwen die niet geschikt zijn voor traditionele zonnepanelen van zonne-energie te voorzien en zo te werken aan Paris Proof.

De tweede investeerder is een gerespecteerd familiebedrijf dat al meer dan 100 jaar actief is. De beslissing om te investeren in hernieuwbare energie is in lijn met het langdurige streven van het bedrijf om zijn milieu-impact te verminderen. Door verschillende maatregelen, waaronder de adoptie van energiezuinige technologieën, heeft het bedrijf een sterke betrokkenheid bij duurzaamheid laten zien.

Met de toevoeging van deze twee nieuwe aandeelhouders is HyET Solar ervan overtuigd dat het zijn bereik en impact in de promotie van hernieuwbare energie verder kan uitbreiden. “We kijken uit naar een langetermijnpartnerschap met beide bedrijven, dat ons zal helpen onze missie op het gebied van duurzaamheid en maatschappelijke impact te verwezenlijken.”

“De toewijding van beide investeerders aan investeringen in hernieuwbare energie is een inspirerend voorbeeld van hoe bedrijven kunnen bijdragen aan een duurzamere toekomst. Naarmate meer bedrijven en investeerders stappen zetten naar een schonere, groenere toekomst, kunnen we hopen op een wereld die wordt aangedreven door hernieuwbare energie”, aldus Rombout Swanborn, CEO van Hyet Solar. “Onze missie is om hernieuwbare energie toegankelijker te maken. We zijn zeer verheugd om beide bedrijven als aandeelhouders toe te voegen, omdat ze onze filosofie belichamen en bijdragen aan het succes van onze klanten en ons bedrijf.”

De andere aandeelhouders in HyET Solar zijn SuperNova Technologies NV (de oprichtingspartner van HyET Solar), Fortescue Future Industries (“FFI”), Teslin Participaties en Royal Vopak uit Rotterdam, Nederland. Alle partijen hebben ingestemd met de voorwaarden van deze transactie.

Lichtgewicht en flexibel

HyET Solar ontwikkelt en produceert betaalbare en efficiënte zonnepanelen (Powerfoil) die lichtgewicht en flexibel zijn. Het streeft ernaar de kosten van zonne-energie drastisch te verlagen en streeft naar een kostenstructuur voor modules van $100k/MW. De toepassingsmogelijkheden zijn breed en variëren van betaalbare energiecentrales op grote schaal tot geïntegreerde hoogwaardige architectonische oplossingen. HyET Solar maakt deel uit van de HyET Group, die tot doel heeft technologieën te ontwikkelen die commercieel haalbare grootschalige implementatie van hernieuwbare en gedecentraliseerde energieopwekking en distributie mogelijk maken.

HyET Solar maakt folie van een paar millimeter dik dat zonne-energie kan opwekken. Het materiaal is veel lichter en minder weerspiegelend dan reguliere zonnepanelen. Tankopslagconcern Vopak stapte jaren geleden in het bedrijf en gebruikt de folie op de terminals. Normale panelen kunnen daarvoor niet gebruikt worden omdat ze te zwaar zijn. Ook voor de masten van windturbines, daken van distributiecentra of bij vliegvelden is de zonnefolie geschikt, zegt HyET Solar-ceo Rombout Swanborn. Het Australische energiebedrijf FFI en de Utrechtse investeringsmaatschappij Teslin stapten de afgelopen jaren ook al in het bedrijf.

Met deze laatste financieringsronde wordt de eerste, kleinschalige fabriek in Arnhem afgemaakt. Het orderboek zit vol. Ook zijn er plannen voor een veel grotere fabriek, die Swanborn binnen twee jaar wil financieren met een beursgang in Amsterdam.

Uitgelicht

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen