4 opmerkelijke kantoorpanden

Kees Krick
22 juni 2023
4 min

Actief koelen en passief verwarmen, circulair hout van oude schuren, een Azoriaanse binnentuin op ongeveer twintig meter hoogte in een kantoortoren, zwevende houten platformen die verdiepingen en vooral medewerkers met elkaar verbinden, bamboe-gevelbekleding en gebrand hout. Het zijn opvallende kenmerken van deze vier verschillende kantoorpanden.

Bedrijfsgebouw 2050

Toen in 2017 bij Different Doors het plan ontstond om een nieuw bedrijfspand te bouwen, ontstond ook de overtuiging dat dit op een zo duurzaam mogelijke manier moest gebeuren. Uiteindelijk stelde het bedrijf zich zelfs tot doel om het allereerste bedrijfsgebouw te realiseren dat volledig voldoet aan de eisen van klimaatakkoord Parijs en daarmee de energie-neutraliteitseisen van 2050. Het resultaat – ontworpen door architectenbureau ZIJN – is een bedrijfsgebouw dat is opgebouwd uit meer dan twaalf duurzame innovaties.

Dat begint al met passief bouwen, oorspronkelijk bedoeld voor de woningbouw, om energieverlies te voorkomen. Een gebouw dus met extra goede isolatie, kierdicht uitgevoerd en met triple glas en thermische bruggen. Dat zorgt eerder voor een koelvraag dan dat er een warmtebehoefte ontstaat. Wat wordt opgelost door thermische energie op te slaan in een ondergrondse waterbuffer met warmtewisselaars. Zowel warmte die uit het pand zelf wordt onttrokken, als warmte uit zonnecollectoren. Het warme water verzamelt zich bovenin de buffer, het koude water zakt omlaag, waardoor actief koelen en passief verwarmen mogelijk is.

De dragende constructie bestaat volledig uit houtskeletbouw en delen van de gevel zijn bekleed met Barnwood, hout afkomstig van oude Europese en Canadese schuren die zijn gedemonteerd.

Central Park

Deze kantoortoren van negentig meter hoog en drieëntwintig etages staat in het stationsgebied van Utrecht. Ontworpen door Group A is het onderdeel van de herontwikkeling van het gebied en de naam Central Park verwijst naar de subtropische tuin die zich op grote hoogte, halverwege het pand bevindt. Deze binnentuin van twee verdiepingen hoog, wordt omgeven door een terugvallende glazen gevel en biedt een prachtig uitzicht over de stad.

De tuin met een oppervlak van 500 vierkante meter is geïnspireerd op de Azoriaanse fauna, bevindt zich op de elfde en twaalfde verdieping en je kunt hier werken, ontspannen en elkaar ontmoeten. Zowel in het vergaderwerklandschap als het café is het heerlijk vertoeven dankzij de vijftig bomen en struiken, 1.500 planten, en zelfs een kabbelend beekje ontbreekt niet.

De begane grond van Central Park sluit naadloos aan op het Stadsplateau oftewel het Forum. Dit is het hoger gelegen voetgangersgebied dat Utrecht Centraal verbindt met de binnenstad. Er is een publieke plint met horecagelegenheid en toegang tot een tuin. Het bouwproces is volledig via een BIM-proces gestroomlijnd.

ING Cedar

Cedar is een nieuw kantoorgebouw van ING en bevindt zich in innovatiedistrict Cumulus Park in Amsterdam Zuidoost. Het pand bestaat uit twee volumes van elk vijf verdiepingen die met elkaar verbonden zijn via een glazen luchtbrug. Gebouw, interieur en omringende park zijn als één geheel ontworpen en Cedar is bekroond met BREEAM-NL Outstanding. Benthem Crouwel Architects heeft het gebouw aan de rand van het perceel geplaats, om een zo groot mogelijke groene zone te creëren. Deze stadstuin vormt het hart van het innovatiedistrict.

Beide volumes hebben in het midden een atrium om daglicht tot diep in het gebouw te laten doordringen. Door het relatief lage gebouw breed op te zetten met grote vloeroverspanningen, is het bruikbare vloeroppervlak van de open verdiepingen extra groot. Delen van het gebouw kunnen daardoor in de toekomst ook anders worden ingezet of eventueel verhuurd worden. Zwevende houten platforms centraal gelegen in de atria zorgen voor zowel een visuele als fysieke verbinding tussen etages en gebouwdelen. Verder fungeren ze onder andere als oriëntatiepunt, moedigen aan om vaker de trap te nemen en zijn ideaal voor vergaderingen en bijeenkomsten, kortom om elkaar lekker makkelijk op te zoeken en samen te werken. Via verplaatsbare frames zijn tijdelijke kamers in te richten op de platforms.

Houtskelet en bamboe gevelbekleding

Groothandel Rufast was enkele jaren geleden toe aan een nieuw pand. Vanwege de branche waarin zij zich begeven lag houtbouw voor de hand, net als het gebruik van eigen bevestigingsmaterialen, waardoor het pand meteen een visitekaartje is. Het gaat om een betonnen magazijn van vijftien meter hoog, met aan de voorzijde een kantoor bestaande uit een houtskelet met grote ramen en afgewerkt met bamboe-gevelbekleding.

De ingang van het kantoorpand is afgewerkt met zwart Shou Sugi Ban, dit is hout dat op Japanse wijze is behandeld en gebrand. Al dat hout, in combinatie met een buitenzonwering van louvre schermen, maakt dat er zeer efficiënt met het verwarmen, afkoelen én verlichten van het kantoor kan worden omgegaan. Het dak is grotendeels voorzien van zonnepanelen, er is een warmtepompinstallatie en het hout is afkomstig uit Europa. Rondom het pand zijn wadi’s en infiltratiekratten aangebracht om het regenwater efficiënt af te voeren.

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen