Is jouw huis klaar voor de warmtepomp?

Kees Krick
10 mei 2023
3 min

Er is de laatste tijd veel te doen rondom warmtepompen. Vooral omdat een warmtepomp vanaf 2026 (op enkele uitzonderingen na) verplicht is zodra de cv-ketel aan vervanging toe is. Aan wat voor warmtepomp moet je dan denken en wat kost zoiets? Kun je misschien toch langer met je cv-ketel doorgaan en hoe zit het met subsidies en terugverdientijden?

Het plaatsen van een warmtepomp is zeker geen slecht idee. Hiermee verwarm je het huis op een duurzamere manier dan met een gasgestookte cv-ketel en hoe groener je stroom is, hoe verder de CO2-uitstoot afneemt. Afhankelijk van de gekozen oplossing gaat het gasgebruik drastisch omlaag of heb je zelfs helemaal geen gasaansluiting meer nodig. Daarmee gaat ook je energierekening flink omlaag, waardoor je jaarlijks goedkoper uit bent. Alleen, je moet zo’n warmtepomp wel eerst aanschaffen en die zijn helaas verre van goedkoop.

Lucht/water-warmtepomp

Voor de doorsnee huiseigenaar is een zogeheten lucht/water-warmtepomp een goede keuze. Er bestaan ook andere soorten warmtepompen, die zijn vooral interessant voor grotere projecten. Van deze lucht/water-warmtepomp bestaan dan weer twee varianten: de hybride warmtepomp en de all-electric warmtepomp. Beide bestaan uit twee delen. Je hebt altijd een buiten-unit nodig om de warmte uit je huis af te voeren en een binnen-unit die je aansluit op onder meer het verwarmingssysteem.

Hybride

Een hybride warmtepomp (vanaf 2026 de ondergrens voor de meeste woningen) gebruik je alleen voor de verwarming en deze werkt dan ook nauw samen met een (nieuwe of) bestaande cv-ketel. De binnen-unit plaats je ernaast en is ongeveer even groot. De cv-installatie heb je nog steeds nodig voor je warme tapwater en ondersteunt daarnaast de warmtepomp bij het verwarmen van je huis zodra het buiten richting het vriespunt gaat. Je bespaart daardoor al snel zo’n 40% tot 70% op het gasverbruik, al neemt het stroomverbruik wel toe. Je moet dit vooral zien als tussenoplossing tot je helemaal geen cv-ketel meer nodig hebt.

Lees ook: Zo haalt een warmtepomp warmte uit koude buitenlucht

All-electric

De all-electric warmtepomp is met het formaat van een koelkast een flink stuk groter, omdat hier ook een warmwaterreservoir in zit voor tapwater, een boiler, waardoor deze binnen-unit wel de volledige cv-ketel vervangt. Kook je niet meer op gas, dan kun je hiermee definitief van het gas af en vallen deze energiekosten volledig weg. Wek je zelf stroom op met bijvoorbeeld zonnepanelen, dan is het zelfs mogelijk om je energierekening helemaal te schrappen! Er bestaan ook hybride warmtepompen die later als all-electric warmtepomp kunnen worden ingezet om alsnog een cv-ketel te vervangen, die zijn ‘all-electric-ready’.

Isolatie essentieel

Cruciaal is dat je een warmtepomp combineert met een goed geïsoleerd huis, waardoor je de warmte langer vasthoudt en dus minder hoeft te ‘stoken’. Grijp daarom nu al elke verbouwing aan om de isolatie van je huis te verbeteren. Het verwarmingswater van een warmtepomp wordt niet zo heet als dat van een cv-installatie. Daardoor gaat het opwarmen een stuk langzamer en werkt het onder andere goed samen met zoiets als vloerverwarming.

Heb je nog oude radiatoren in huis, dan zijn die met name bij een all-electric warmtepomp mogelijk minder geschikt, vanwege de lagere watertemperatuur. Een oplossing is deze te vervangen door zogeheten lage-temperatuur radiatoren, of radiatorventilatoren onder de oude exemplaren te monteren.

Kosten, subsidie en terugverdientijd

Met een warmtepomp bespaar je jaarlijks flink op je energierekening, waardoor je het uiteindelijk weer terugverdient. Daar gaan wel de nodige jaartjes overheen, afhankelijk van het type woning, je energieverbruik en het soort warmtepomp. Denk als ruwe inschatting aan zo’n vijf tot zestien jaar. Wat aanschaf en installatie betreft moet je denken aan ongeveer 6.000 tot 8.500 euro voor een hybride warmtepomp en 8.000 tot 16.000 voor een all-electric model.

Gelukkig kun je subsidie aanvragen, waarmee ook de terugverdientijd wordt verkort. Afhankelijk van het soort lucht/water-warmtepomp varieert de subsidie tussen 1.950 en 3.750 euro. Voor een (prijzige!) bodem-warmtepomp loopt dit op tot 5.100 euro. Dan blijven nog wel de kosten voor eventuele extra isolatiemaatregelen of het plaatsen van hoge-temperatuurradiatoren over. Tot slot kun je een zogeheten energiebespaarlening aanvragen via het Nationaal Warmtefonds.

Uitgelicht

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen