Loodgieters, dakdekkers en rioolservicebedrijven hadden het druk door de aanhoudende regenval, zo laat branchevereniging Techniek Nederland weten. “Daken en dakgoten worden flink op de proef gesteld en op de zwakke plekken ontstaan lekkages.“ Nu vriest het weer en dat zal weer nieuwe problemen opleveren. Water zet uit als het bevriest; een beginnend gaatje in het dak wordt bij vorst dus al snel groter en ook dat kan lekkages veroorzaken.”
Door de enorme regenval stijgt het grondwaterpeil snel. Loodgieters en rioolservicebedrijven kregen dan ook veel aanvragen om een kelder of kruipruimte leeg te pompen. Watertechnisch expert Eric van der Blom van Techniek Nederland adviseert woningeigenaren om snel in actie te komen als er water in de kelder of kruipruimte. “Blijft het water te lang staan, kan kunnen de fundering en de vloerbalken worden aangetast en kan er in de woning schimmel ontstaan.”
Spoelen en sproeien met regenwater
Regen heeft overigens ook voordelen. Sommige woningeigenaren maken daar gebruik van. Wie een regenwatertank laat installeren, beschikt altijd over voldoende water om het toilet duurzaam door te spoelen en in droge periodes de tuin te sproeien. Ook een hoger grondwaterpeil heeft een gunstige kant. Nu de zomers door klimaatverandering steeds droger worden, is het grondwaterpeil in grote delen van ons land structureel te laag.
Méér lekkages
We krijgen steeds vaker te maken met hevige en langdurige regenval. De kans op waterschade neemt daardoor toe. Van der Blom: “Het is daarom belangrijk om het dak, de dakgoot en de hemelwaterafvoer regelmatig te laten controleren. Dit kan veel overlast voorkomen en kosten besparen.”