PVT-panelen combineren het opwekken van stroom met het gebruik van zonnewarmte voor het verwarmen van tapwater. ‘Dergelijke panelen zijn al langer verkrijgbaar, maar de panelen die wij nu testen zijn zeer innovatief,’ vertelt teamleider Vastgoed van Uwoon Jan Granum. ‘De panelen hebben aan de achterzijde een kunststof mat gevuld met glycol. Deze zorgt op zonnige en warme dagen voor warm water in keuken en badkamer. Op bewolkte en winterse dagen helpt de warmtepomp een handje. Deze pomp draait op zonne-energie van de panelen. De kunststof matten koelen op warme dagen de zonnepanelen waardoor deze 15 procent meer energie opwekken. De PVT-panelen zijn een vinding van Viridi Energie dat ze in Zwolle produceert.
Kleine rol
Uwoon is een van de weinige corporaties die kiest voor deze techniek voor aardgasvrije verwarming. Dat zal Marcel Cloosterman, bestuurslid van Holland Solar goed doen. Hij windt zich met grote regelmaat op over de kleine rol die zonthermische systemen krijgen toebedeeld in de energietransitie. Onterecht, stelt hij. Hij verwijst daarbij naar een rapport van adviesbureau Berenschot. Het bureau heeft becijferd dat zonnewarmte de meeste energie per vierkante meter levert, extra CO2 bespaart, flexibel inzetbaar is door de opslagmogelijkheden en uitstekend toepasbaar in huis en voor warmtenetten.
De rijtjeswoning in Ermelo heeft twee grote opslagvaten van elk 200 liter, zodat bij onvoldoende zonne-energie er toch warm water voorhanden is. ‘Het mooie aan deze techniek is dat we de radiatoren in de woning kunnen laten hangen. De rijtjeswoning uit omstreeks 1975 is vorig jaar al extra goed geïsoleerd net als 217 andere woningen in de wijk. We gaan nu een stap verder door deze woning gasloos te maken en het komende jaar, in overleg met de bewoners, te testen of dat bevalt.’
Startmotor
Woningcorporaties worden gezien als de startmotor van het gasloos maken van woningen, omdat ze in één klap veel huizen kunnen verduurzamen. Koepelorganisatie Aedes ziet vooral mogelijkheden voor het aansluiten van corporatiewoningen op warmtenetten. Ook andere technieken, zoals warmtepompen of waterstof, worden door corporaties getest, maar thermische zonnepanelen komen minder vaak voor. Het is in die zin bijzonder dat Uwoon hiervoor kiest.
De wijk in Ermelo bestaat uit ongeveer vierhonderd woningen van Uwoon. Eerder werd al een woning voorzien van infraroodpanelen. ‘Dat is goed bevallen, maar omdat we verschillende type woningen hebben willen we verschillende technieken voor de vervanging van aardgas testen’, aldus Granum. ‘We zijn tevens bezig met nanotechniek verwarming. Maar dat volgt pas in een later stadium, de opties voor gasloos ontwikkelen zich snel.’
Uwoon krijgt 2,2 miljoen euro van de provincie Gelderland voor het gasloos maken van de wijk in Ermelo. Dat geld is bedoeld om te experimenteren met verschillende technieken.