Renteloze lening voor lage inkomens om huis te verduurzamen

Hub Redactie
Hub Redactie
21 september 2022
2 min

Deze stap wordt genomen omdat uit onderzoek blijkt dat huizenbezitters met een kleine beurs minder vaak kiezen voor energiebesparing, vooral omdat het voor hen lastig is om financiering te vinden. De grens voor renteloos lenen komt te liggen bij een inkomen tot 45.014 euro bruto per jaar.

“Dit aanbod helpt gezinnen om de hoogte van de energierekening terug te dringen. Zeker omdat je het kan combineren met andere maatregelen om verduurzaming goedkoper en simpeler te maken”, aldus minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting).

Het Nationaal Warmtefonds is een regeling van de Rijksoverheid. Huiseigenaren en Vereniging van Eigenaars (VvE) kunnen hier goedkoop geld lenen voor verduurzaming. Vanaf november kunnen ook kleine VvE’s met minder dan acht appartementen geld lenen bij het fonds.

Ligt het aan het kabinet dan worden huishoudens vanaf 2026 zelfs verplicht om een hybride warmtepomp aan te schaffen bij vervanging van de ketel. Ook worden huizenbezitters straks mogelijk verplicht hun huis energiezuiniger te maken. Het plan van een zogeheten labelsprong voor 2030, waarbij een huis van energielabel G naar label F moet en mogelijk naar E, komt uit de koker van de Europese Commissie.

Volgens Vereniging Eigen Huis weten huiseigenaren heus wel dat er verduurzaamd moet worden. Maar ze maken zich tegelijkertijd grote zorgen. Zo moet er eerst duidelijkheid zijn over de kosten en baten. Door de krapte in de markt is bijvoorbeeld de kostprijs van een warmtepomp flink gestegen. “Hierdoor twijfelen ze of een verplichting wel haalbaar is en nemen ze een passieve houding aan”, aldus de VEH.

Uitgelicht

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen