Lunchen: boterham of berenhap?

Hub Redactie
Hub Redactie
06 augustus 2019
3 min

Vaak wordt er trouwens niet gewacht tot `tussen de middag`, maar gaan de eerste boterhammen al rond tien uur naar binnen. Helemaal niet gek, want zeker de mensen die ergens op een klus of bouwplaats werken, zijn dan al een tijdje bezig. Vroeg opgestaan, reistijd, en op tijd aan de start op locatie. Dan lust je halverwege de ochtend wel wat.

Wat heb jij mee?

Nederlanders, en zeker mannen met fysiek werk, nemen vooral brood mee, vaak aangevuld met fruit. Een salade of iets anders `ingewikkelds` valt wel in de smaak, maar niet als dat zelf gemaakt moet worden. Het wordt wel gewaardeerd als de partner iets lekkers meegeeft. Gerard: `Mijn vrouw maakt voor zichzelf vaak een salade en af en toe krijg ik dat ook mee. Lekker, maar ik wil er dan wel een paar boterhammen bij.` De lunch van Nederlanders bestaat vooral uit brood, maar het zou goed zijn om wat meer groente, fruit en vis te eten. Dat gebeurt in andere landen wel; in Frankrijk, Italië en Spanje wordt meestal warm gegeten tussen de middag, met veel groente en vlees. Er is een groep mensen die brood meenemen afwisselt met een gekochte lunch. Dat kan iets uit een nabijgelegen supermarkt zijn, maar een bezoek aan de snackbar is ook favoriet bij veel mannen. Bert: `Een berenhap vind ik nou echt lekker! Maar het is natuurlijk niet heel erg gezond, en daarom doe ik dat niet al te vaak. Hoe vaak? Tja, laten we zeggen: een keer in de week. Dat valt wel mee … . Of niet soms?`   
Toch houdt het merendeel het bij de zelf meegebrachte lunch, want iedere dag iets kopen is best prijzig.

Samen eten

Gemiddeld hebben Nederlanders een half uur de tijd voor de lunch, maar een flink aantal mensen trekt er maar tien tot vijftien minuten voor uit. Ook zijn er mensen die achter hun bureau eten en gewoon doorwerken, of al rijdend van de ene naar de andere locatie. Allemaal niet verstandig, want voor een goede spijsvertering is rust en tijd nodig, aldus een Nederlandse hoogleraar voeding en gezondheid. Samen eten is bovendien ook nog eens goed voor de samenwerking. Gesprekken over werk, maar juist ook over andere dingen dan werk, versterken de band tussen collega`s.

Gehakt met ui

Nog even voor iedereen die niet regelmatig in een snackbar komt: wat is nou een berenhap? Om te beginnen heeft deze snack verschillende namen, dus misschien ken je hem wel, maar dan als grizzly, berenpoot of -klauw, spoetnik, of gehaktbal speciaal. Dat laatste zegt in ieder geval iets over het belangrijkste ingrediënt: de gehaktbal. Die wordt in plakken aan een satéprikker geregen met tussen iedere plak vlees een plak ui. Er kan ook paprika of ananas bij, dat verschilt per snackbar en/of regio. Dat geheel gaat in de frituur. Noord-Nederland eet er satésaus bij, Zuid-Nederland kiest voor ketchup, curry, joppiesaus, of nog weer iets anders. 

Uitgelicht

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen