Gebouwen zijn verantwoordelijk voor ongeveer 40% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Hoewel er tal van technologieën bestaan om de sector koolstofarm te maken, hebben de grootste obstakels nog steeds te maken met financiering en investeringen, volgens het recente Beyond the Business Case-rapport van de World Green Building Council.
Volgens onderzoek van de `Taskforce on Climate-related Financial Disclosures` om stakeholders te helpen beter geïnformeerde beslissingen te nemen over klimaatgerelateerde investeringen, zullen nieuwe duurzame gebouwen alleen al in de opkomende markten tegen 2030 een investeringskans van 24,7 biljoen dollar vertegenwoordigen. Het is daarom essentieel om de belemmeringen voor investeringen aan te pakken. Het doel van het ‘Building Value Framework’ is om de waardeperceptie van investeringen rond het decarboniseren van gebouwen te verschuiven van enkel financiële voordelen naar voordelen op het gebied van maatschappij, milieu en systeemprestaties.
Een netwerk van meer dan 40 experts – uit de vastgoedsector, de financiële wereld, de technologiesector en stadsbesturen – droeg bij aan de totstandkoming van het kader, dat op elk moment in de levenscyclus van een gebouw kan worden ingezet. Dat geldt zowel voor renovatie van bestaande, als voor de bouw van nieuwe gebouwen.
Het kader is gekoppeld aan een operationele checklist, dat fungeert als praktische toepassing en de relevante technologische opties aangeeft voor alle stadia van de investeringsplanning en het decarboniseren van gebouwen.
“Gebouwen koolstofarm maken is een belangrijke stap om een netto nul-toekomst te bereiken, maar bij de huidige investeringsbeslissingen wordt dit nog vaak over het hoofd gezien. Het Building Value Framework is ontwikkeld om de bredere voordelen van niet-financiële investeringswaarden te benadrukken, terwijl ook wordt geëvalueerd hoe digitale technologieën de net-nul overgang mogelijk kunnen maken. Het kader is ontworpen voor praktisch gebruik, om besluitvormers beter uit te rusten met de relevante kennis om sneller, meer inclusief en duurzamer te investeren,” aldus Jean-Pascal Tricoire, Chief Executive Officer en voorzitter bij Schneider Electric.
Het kader maakt deel uit van het `Net Zero Carbon Cities`-initiatief van het World Economic Forum, met Jean-Pascal Tricoire als medevoorzitter, met als doel om nationale en stedelijke leiders te helpen hun koolstofdoelstellingen te behalen door inspanningen op elkaar af te stemmen en op te schalen. Zo levert de organisatie oplossingen die koolstofuitstoot in gebouwen, energie en mobiliteit verminderen of elimineren.