Ennatuurlijk loopt hiermee voor op de op Europese klimaatdoelstellingen. De Europese Unie streeft naar halvering van de CO2-uitstoot in 2030 en wil in 2050 volledig uitstootvrij zijn.
Succesverhalen
De hoge gemiddelde CO2-reductie van 2020 komt met name door verduurzaming van het warmtenet van Ennatuurlijk in Midden- en West-Brabant. De RWE-centrale in Geertruidenberg gaat stapsgewijs over van kolen naar biomassa. In 2019 draaide de centrale op 37% biomassa; in 2020 was dat ruim twee keer zoveel (75%).
In Enschede boekte Ennatuurlijk ook successen. Daar koppelde het bedrijf verschillende kleinere warmtenetten aan het grotere net. Hierdoor kon afscheid genomen worden van oude gasketels. Er wordt nu gebruik gemaakt van duurzame warmte van afvalenergiebedrijf Twence. Ook in Hengelo zijn geen gasketels meer nodig: daar verwarmt duurzame restwarmte van Nobian het warmtenet.
Werk aan de winkel
Toch is er nog veel werk te verzetten. De winst van 2020, maar ook die van de komende jaren, is deels gebaseerd op transitiebronnen, zoals biomassa. Veelbelovende warmtebronnen als aardwarmte en aquathermie, die geen CO2-uitstoot veroorzaken, zijn nog in ontwikkeling en daarom geen reële optie voor de korte termijn. Ook zijn er nog warmtenetten die een fossiele bron zoals een gasgestookte ketel of warmtekrachtkoppeling (WKK) hebben. Ernst Japikse, algemeen directeur Ennatuurlijk: “We staan de komende jaren voor een flinke uitdaging. Niet elk warmtenet is even makkelijk te verduurzamen. We onderzoeken lokaal en in samenwerking met bijvoorbeeld een gemeente wat het beste alternatief is voor de betreffende regio. Dat is een hele puzzel, maar de eerste stukjes hebben we gelegd. Nu pakken we door om de beloofde 70% CO2-besparing halen.”