“Uitgangspunt bij de ontwikkeling van de nieuwe regelingswijze is dat wrijvingsverliezen in de leiding van het systeem zich positief verhouden tot de doorstroomhoeveelheid.” Bij kleine doorstroomhoeveelheid kunnen de lagere wrijvingsverliezen in de leiding al door een lager hydraulisch vermogen worden gecompenseerd. In plaats van een horizontale perskromme beweegt het systeem zich afhankelijk van de doorstroomhoeveelheid over een drukvariabele lijn. De stijging hiervan kan in de regeling worden ingesteld. Hiertoe wordt de ingestelde drukwaarde bij nul-afname vergeleken met de instelwaarde bij nominale afname. De nieuwe modus is standaard ingebouwd bij de Wilo-SiBoost Smart Helix VE, Wilo SiBoost Smart MVISE en bij Wilo-SiBoost Smart Helix Excel boosters.
Optimale combinatie voor energie-efficiëntie
De regelmodus bestaat uit twee onderdelen: de p-v-regeling en het synchroonbedrijf. In vergelijking met de p-c-regeling (constante druk) voert p-v drukveranderingen lineair met de doorstroomhoeveelheid af en zorgt zo voor een variabele druk. Door de daardoor geringere druk in deellastbedrijf kunnen vermogen en energie bespaard worden. Tegelijkertijd zijn er minder drukschommelingen aan de afnamepunten. Het nieuwe synchroonbedrijf dat samen met de regelingswijze p-v in de meerpompeninstallatie is geïntegreerd, optimaliseert het bedrijf van meerdere pompen en verlaagt de storingsgevoeligheid. In tegenstelling tot het al bekende bedrijf “Vario” wordt de toerentalnauwkeurige regeling niet alleen door de grondlastpomp, maar door alle actieve pompen met hetzelfde toerental gerealiseerd. “Bij eerdere methodes werden de pompen bij toenemende doorstroomhoeveelheid achtereenvolgend gestart. Eén pomp liep daardoor de meeste tijd met een lager toerental. Als alle pompen met hetzelfde toerental lopen, is dat niet alleen energetisch zinvoller, maar wordt ook minder stroom verbruikt. Bovendien is het hygiënischer, omdat bedrijfscondities met minimaal toerental zonder noemenswaardige doorstroom voorkomen worden,” aldus Zielinski.
Afhankelijk van het aantal pompen en het pomptype kan de EEI door toepassing van de p-v-regelmodus met 9% tot 11% gereduceerd worden. Door het synchroonbedrijf is daarna nog een verdere reductie van 5% – 7% mogelijk. Het energieverbruik kan zo in totaal tot 16% worden verminderd – een grote stap naar het bereiken van toekomstige efficiëntiegrenswaarden op de Europese en internationale markt. Bovendien minimaliseert de nieuwe bedrijfsmodus het geluids- en trillingsniveau waardoor onderdelen minder slijten. Voor meer comfort komt ook het geluidsniveau tijdens bedrijf lager uit .
Wilo Assistent
De wrijvingsverliezen in de leiding en daarmee de juiste instelling van de regelkromme zijn voor ieder gebouw verschillend. De Wilo Assistent (app) en de SiBoost-tool bieden uitkomst. De gratis app Wilo Assistent is een eenvoudig te bedienen mobiele toepassing en ondersteunt bij ontwerp, advisering en installatie.