Muziek bij het werk

Hub Redactie
Hub Redactie
16 mei 2019
3 min

Lekker werken; voor veel bouwvakkers hoort daar een muziekje bij. Sky Radio en Radio 538 scoren goed, maar er wordt ook veelvuldig op piratenzenders en lokale omroepen afgestemd. Een goede bouwradio op de steiger is haast net zo belangrijk als goed gereedschap. Twee dingen zijn belangrijk bij een bouwradio: hij moet tegen een stootje kunnen en er moet goed geluid uitkomen.

Rugged models

Bouwradio`s zijn er in soorten en maten. Over het algemeen zit er een stevige behuizing omheen, en sommige modellen zijn ingebouwd in een soort kooi die schokken opvangt. Veel gereedschapsfabrikanten hebben een bouwradio in hun assortiment, die uit kwalitatief goede audio-onderdelen (met licentie) bestaat. Er zijn ook audiomerken die stevig uitgevoerde radio`s verkopen, de zogenaamde `rugged` models. Beide soorten zijn meestal prima, het is eerder een gevoel dat je bij een gereedschaps- of een audiomerk hebt. Verder gaat het er vooral om welke eisen je stelt. Een kleine draagbare radio kan handig zijn, maar voor een zwaar en stevig model is ook wat te zeggen. Sommige mensen zijn tevreden met alleen FM-ontvangst, iemand anders wil misschien een breder spectrum, tot en met DAB+ aan toe. Veel bouwradio`s hebben tegenwoordig niet alleen een FM-tuner maar ook een DAB+ tuner, en dat levert een beter geluid op. Bij DAB+ (Digital Audio Broadcasting) is het signaal gecodeerd. Met een speciale DAB+ tuner wordt dat signaal gedecodeerd en vertaald naar een digitale inhoud. Dit is een nieuwe techniek die steeds vaker wordt toegepast. 

Wifi en bluetooth

Ieder merk/type bouwradio heeft z`n eigen speciale eigenschappen. Sommige bouwradio`s zijn puur en alleen een radio, maar er zijn ook modellen met digitale, draadloze afspeelmogelijkheden, waarmee je vanaf je smartphone via bluetooth of wifi muziek kan streamen. Er zijn modellen waaraan tot acht collega`s tegelijk hun telefoon of ander apparaat kunnen koppelen met bluetooth. Iedereen kan dan om beurten een nummer afspelen. Bij het ene merk is de radio voorzien van ingebouwde usb-poorten om bijvoorbeeld een smartphone mee op te kunnen laden. Bij een andere merk vallen de robuuste knoppen en het heldere display op, en weer een ander merk heeft aan de achterkant van het toestel een snoerhaspel en een handvat. Compacte modellen zijn soms ook als handsfree speaker te gebruiken.

Ruzie

Op bouwplaatsen is vaak één centrale radio die iedereen kan horen. Het lastige daarvan kan zijn, dat de een graag naar Nederlandstalige muziek luistert en de ander liever een actualiteitenzender op heeft staan. Om ruzie te voorkomen is `meeste stemmen gelden` een oplossing, maar er zijn ook collega`s die er een soort schema op na houden waarbij afwisselend naar het een of het ander geluisterd. Wie in zijn eentje werkt, bijvoorbeeld in een hijskraan of een bouwkeet, kan lekker zelf bepalen waar hij/zij naar luistert. Een compacte radio die aan een broekriem of werkjas gehaakt kan worden, is dan handig. Welk merk of type bouwradio de voorkeur heeft, hangt dus af van persoonlijke voorkeuren en praktische toepassingen. Maar één ding is zeker: muziek hoort bij de bouw. “Van elke steiger klinkt een lied …”, zong Herman van Veen lang geleden. En meezingen mag!

Uitgelicht

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen