‘Covid-19 werpt nieuw licht op UV-C-technologie’

Hub Redactie
Hub Redactie
26 oktober 2020
2 min

Licht met een golflengte tussen 100 en 280 nanometer wordt geclassificeerd als UV-C licht. UV-C licht heeft een uitstekende eigenschap: omdat UV-C licht niet van nature op aarde voorkomt, is het in staat om bacteriën en virussen te doden, met het sterkste effect tegen ziekteverwekkers die op 265 nanometer voorkomen. UV-C licht veroorzaakt aanzienlijke DNA-schade aan micro-organismen, wat uiteindelijk leidt tot het ontsmetten van de bijbehorende ziekteverwekkers. Kwikdamplampen worden momenteel beschouwd als de meest effectieve bron van UV-C straling.

Milieuvriendelijk en efficiënt 

In vergelijking met andere desinfectiemethoden heeft UV-C licht een aantal voordelen: voor UV-C licht zijn geen chemicaliën en giftige stoffen nodig. Ziekteverwekkers zijn niet in staat om weerstand te vormen tegen UV-C straling. De straling maakt ziekteverwekkers in enkele seconden onschadelijk.De korte duur van de behandeling verandert de eigenschappen van een product niet en UV-C licht laat geen residu’s of verkleuringen achter op oppervlakken.

Ozon wordt niet geproduceerd in het bereik boven 240 nanometer. Om deze redenen wordt UV-C straling in sommige sectoren zoals de geneeskunde of de desinfectie van verpakkingen (bijvoorbeeld in de voedingsindustrie) al decennia lang gebruikt als een schoon desinfectiemiddel.

LEDVANCE T8 UV-C lampen (MADE BY LEDVANCE) produceren geen ozon tijdens de desinfectie, zijn C-VSA en E-VSA compatibel en voorzien van een standaard G13 lampvoet. De levensduur is 10.800 uur (L70/B50). LEDVANCE T8 UV-C lampen zijn verkrijgbaar in drie lengtes: 440 millimeter (15 watt / 25 watt), 900 millimeter (30 watt / 55 watt) en 1.200 millimeter (36 watt / 75 watt).

LEDVANCE UV-C armatuur LINEAIR HOUSING UV-C SENSOR

De LEDVANCE LINEAR HOUSING UV-C Sensor heeft een IR Sensor Safety Kit: 30 seconden vertraging bij het opstarten, de T8 UV-C lamp gaat uit zodra er mensen worden gedetecteerd. Een geïntegreerd, duurzaam E-VSA dat compatibel is met LEDVANCE UV-C T8 lampen, een detectiebereik tot 150 m² (afhankelijk van de hoogte van de installatie) en een anti-UV-coating op de lamphouder, schroeven en kunststof onderdelen. De LINEAR HOUSING UV-C Sensor is verkrijgbaar in twee lengtes: 440 millimeter (18 watt) en 900 millimeter (33 watt).

Uitgelicht

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen