Voorkeur voor een voordeur?

Hub Redactie
Hub Redactie
04 maart 2019
3 min

Voordeuren zijn er in soorten, maten, materialen, kleuren, stijlen, prijsklassen, en ga zo maar door. Een voordeur moet passen bij de woning of het gebouw. Dat geeft al enige richting. Maar dan nog is er veel te kiezen. Een houten deur met sierlijst, koperen brievenbus en glas-in-lood ruitje oogt anders dan een vlakke, geheel metalen deur. Toch is het niet zo dat hout alleen in een jaren `30 woning past, of een glazen deur exclusief in een modern pand geplaatst kan worden. Twee dingen zijn belangrijk om te weten: ten eerste, wat wil de opdrachtgever, en ten tweede, wat is er allemaal op de markt? De kunst is om dat vervolgens te combineren en die ene – in die situatie perfecte – deur te adviseren en te monteren.
Een deur kan van verschillende materialen gemaakt zijn. Hout en kunststof worden veel gekozen, maar staal, glas of aluminium kan ook. Elk materiaal heeft andere eigenschappen en specifieke plus- dan wel minpunten. 

Hout, kunststof, en meer 

De meeste Nederlandse deuren zijn van hout. Het is sterk, isoleert goed, makkelijk te bewerken, en het heeft een degelijke, warme uitstraling. Een laag lak of verf eens in de paar jaar zorgt voor een goede bescherming van het hout. Met een transparante beschermlaag blijft de natuurlijke kleur en structuur van hout  zichtbaar, maar hout is ook in iedere denkbare kleur te schilderen. Aluminium is sterk in opkomst omdat het een duurzaam, licht, onderhoudsvrij en sterk materiaal is dat goed isoleert. Door de aanwezigheid van een thermische onderbreking is er geen warmtegeleiding of condensatie. Bij extreme koude of warmte gaat een aluminium deur niet klemmen of kieren, het materiaal is vormvast. Kunststof is isolerend net als hout en aluminium, maar goedkoper en harder. Een deur van kunststof kan een heel ander uiterlijk krijgen door het van een folie te voorzien. Kleur kan, maar ook houtlook of aluminiumlook zijn mogelijkheden. In een woning met een donkere hal kan een glazen voordeur een goede keuze zijn. Dat het licht binnenvalt is een voordeel, maar vanwege de inkijk wordt er niet vaak voor gekozen. Bij bedrijfspanden is glas wel populair. Een glazen deur is om veiligheidsredenen altijd van gehard glas gemaakt, bestaande uit diverse lagen glas en coatings. Gaat een glazen deur toch kapot, dan levert dat geen scherven op, maar een soort korrels die niet scherp zijn. 

Veilige voordeur 

Bij voordeuren is veiligheid een punt van aandacht. Op het gebied van de brandveiligheid gelden normen voor alle materialen. Hout is bijvoorbeeld behandeld zodat het brandvertragend is en de warmte bijna niet geleidt. Zo`n geïmpregneerde deur brandt niet, maar verkoolt. Inbraakbeveiliging is een ander verhaal. Sommige fabrikanten voorzien de deur zelf van verstevigde sloten, scharnier en hoekverbindingen. Maar vaak is het deugdelijk hang- en sluitwerk iets waar de huiseigenaar zelf over moet beslissen, net als het deurbeslag trouwens. Een cilinderslot met een extra slot zoals een `knip` of deurketting zorgt ervoor dat de deur op verschillende hoogtes dicht is. Dat maakt het voor een inbreker lastig om binnen te komen. Nog beter is het om een slot met een meerpuntssluiting voorzien van haakschoten te installeren. Tegenwoordig zijn er ook elektronische voordeursloten. Afhankelijk van het type is zo`n slot te openen met een app, vingerscan, pincode, afstandsbediening of een tag. Handig voor mensen die hun sleutel wel eens kwijt zijn. 

Uitgelicht

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen