De nieuwe erkenningsregeling is een initiatief van ondernemersorganisatie Techniek Nederland en de brancheorganisatie voor fabrikanten en leveranciers van verlichting, Fedet-NLA. Beide organisaties werkten daarbij samen met opleidingsfonds OTIB en kwaliteitsorganisatie InstallQ.
Advisering en ontwerp zijn belangrijke aandachtspunten in de nieuwe erkenningsregeling. Innovaties in binnenverlichting gaan razendsnel; mede dankzij de opkomst van slimme ledverlichting zijn de mogelijkheden enorm toegenomen. Met een advies en ontwerp op maat kunnen bedrijven niet alleen hun energierekening tot wel 70% omlaag brengen, maar ook hun medewerkers een optimale werkomgeving bieden.
Advies
De cursus Lichtadvies Binnenverlichting is zo ingericht dat deelnemers gedeeltelijk zelf kunnen bepalen wanneer zij de lesstof volgen. Een deel van de cursus wordt namelijk aangeboden via de e-learning modules `basis licht en verlichtingskunde` en `lichtbronnen en armaturen en controls`. Daarnaast zijn er klassikale cursusonderdelen `lichtontwerp interieur`, `lichtsoftware` en `soft skills/adviesvaardigheden`. De cursisten sluiten de cursus af met een examen. Die bestaat onder meer uit het verstrekken van een advies voor binnenverlichting in een specifiek gebouw.
Kwalitet
Voorzitter Rob van Veen van Fedet-NLA zegt over de erkenning: “Erkende verlichtingsinstallateurs bieden hun klanten niet alleen optimaal advies en ontwerp, maar zorgen ook voor een perfecte plaatsing van de systemen. Bovendien voeren zij efficiënt beheer en onderhoud uit dat steeds vaker op afstand plaatsvindt. Met deze erkenningsregeling laten Techniek Nederland en Fedet-NLA zien hoe krachtenbundeling in de keten leidt tot méér kwaliteit. Dat is winst voor de leverancier, de installateur en vooral voor de klant.”
Energierekening
Volgens voorzitter Doekle Terpstra van Techniek Nederland is er nog een wereld te winnen door het toepassen van innovatieve verlichtingsconcepten. “Te veel bedrijven hebben nog altijd een onnodig hoge energierekening en zijn een dief van hun eigen portemonnee. Bovendien zijn investeringen in bijvoorbeeld slimme ledverlichting razendsnel terugverdiend. Sinds 1 juli van dit jaar zijn bedrijven verplicht om energiebesparende maatregelen te nemen die zich binnen 5 jaar terugverdienen. De overheid heeft slimme ledverlichting op de lijst van geadviseerde maatregelen geplaatst.”
Volgens Terpstra kunnen binnenverlichtingsinstallateurs een bijdrage leveren aan het behalen van de doelstellingen van het Klimaatakkoord. Als Nederland overstapt op ledverlichting betekent dat een reductie van ruim 3 Mton CO2, een besparing die gelijk is aan het jaarlijkse stroomverbruik van 3 miljoen huishoudens. Terpstra: “Daarmee voldoen we in één klap aan de klimaatdoelstelling voor de gebouwde omgeving. Het is dus belangrijk dat verlichtingsbedrijven de nieuwe erkenning halen”.