Luchtsokken tegen tocht

Hub Redactie
Hub Redactie
18 juni 2019
3 min

Airsocks – we noemen ze vanaf nu maar zo – zie je steeds vaker. Het zijn flexibele slangen  om de luchtstroom in een ruimte te beheersen. Airsocks zijn licht en flexibel, ze roesten niet, en ze worden niet in de constructie van een gebouw verwerkt. Bij een eventuele herindeling of verbouwing zijn ze dus gemakkelijk te verplaatsen. 

Geen vocht en geen tocht

Ventilatielucht kan met airsocks worden aangevoerd, maar ook gekoelde en/of verwarmde lucht is ermee te verplaatsen. Textielkanalen hebben een aantal voordelen vergeleken bij  traditionele verwarming en airco. Ze zijn van textiel gemaakt en ze verdelen de lucht gelijkmatig door een ruimte zodat er geen tocht ontstaat. Textiel reguleert vocht en dus wordt – door de lucht door de airsocks te blazen – de luchtvochtigheid in een ruimte minimaal beïnvloedt. Dat sluit condensvorming zo goed als uit, waardoor de lucht in een ruimte fris en aangenaam blijft. In heel veel situaties zijn textielkanalen een goede oplossing. Ze zijn toepasbaar in hotels, restaurants en cafés, in scholen, kantoren en cleanrooms, in de voedingsmiddelenindustrie, in bioscopen, fitnessruimten en zwembaden, maar ook in de industrie, tuinbouw en veeteelt. 

Frisse lucht

Zeker in publieke ruimtes is een goed binnenklimaat heel belangrijk, en daarvoor is de aanvoer van frisse lucht nodig. Ventileren door een raam open te zetten is lang niet altijd een goede oplossing. Er ontstaat gemakkelijk tocht, warmte verdwijnt, en de lucht is niet beheersbaar. Bovendien is buitenlucht helaas niet altijd `fris`. In stedelijke gebieden en bij industrieterreinen is nogal eens sprake van luchtverontreiniging in de vorm van fijnstof. Het gaat daarbij om extreem kleine deeltjes die niet te zien zijn, maar wel degelijk schadelijk voor de gezondheid zijn. Een klimaatsysteem met luchtfilters is dan een goed idee, want dat houdt de  luchtkwaliteit in een publieke ruimte gezond en aangenaam. Voor de verdeling van de gefilterde lucht in het gebouw zijn airsocks een prettige oplossing.  

Onopvallend, of niet …

Airsocks zijn leverbaar in diverse vormen en in verschillende kleuren. Dat maakt dat ze in het interieurontwerp opgenomen kunnen worden. Ze zijn onzichtbaar weg te werken, maar uitgevoerd in een contrastkleur of in de kleur van de huisstijl springen ze juist in het oog. Opdruk met naam of logo kan ook, en ze zijn zelfs van LED verlichting te voorzien. En dan de vorm: airsocks zijn er in ronde, halfronde en kwartronde varianten. De te kiezen diameter hangt af van de grootte en de functie van de ruimte. Over het algemeen varieert de diameter van 100 tot 1800mm, maar verschillende fabrikanten kunnen ze precies op maat leveren. De vorm en de diameter van de slangen bepalen welk ophangsystemen er nodig is. Een zware constructie is nooit nodig. Bevestiging direct aan het plafond of met staaldraden aan een rails, maar ook aan een bestaand systeemplafond of verticaal aan een binnenwand zijn opties. 

Sokken wassen

Airsocks hebben periodiek onderhoud nodig in de vorm van een wasbeurt en de frequentie hangt daarvan af van het gebruik van de ruimte. Bij publieke ruimten als kantoren of scholen is een jaarlijkse schoonmaakbeurt genoeg, waarbij ook de luchtbehandelingskasten gecontroleerd en eventueel schoongemaakt worden. In fabrieken is ieder kwartaal een goed idee, en in high-care ruimten en cleanrooms is maandelijks reinigen aan te raden. Dat is een klus voor een gespecialiseerd bedrijf die de airsocks demonteert, vervoert, reinigt en weer monteert. Het wassen is een zorgvuldig proces zodat het materiaal niet beschadigt, krimpt of zijn elasticiteit of brandwerendheid verliest. De originele materiaalkenmerken moeten in tact blijven. 

Uitgelicht

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen