Een cv-monteur komt in honderden woningen die voor het overgrote deel worden verwarmd door middel van traditionele centrale verwarming. En hij/zij ziet in één oogopslag of er al geïsoleerd is. Is dat niet het geval, dan is het altijd van belang om de bewoners attent te maken op het feit dat er kostbare warmte verdwijnt. Daarop zijn twee reacties mogelijk: de bewoners geven aan het zelf te gaan doen, of ze vragen de monteur om het te doen. Dat hoort er natuurlijk niet bij als je voor periodiek onderhoud naar de ketel komt kijken, maar misschien zou het helemaal niet gek zijn om het als dienst mee te nemen. Zeker voor oudere mensen is het een hele toer om buisisolatie aan te brengen of radiatorfolie te plakken.
Warmte weerkaatsen
Radiatoren geven een groot deel van hun warmte af door straling, net zoals de zon en infraroodpanelen. De radiator straalt warmte richting de ruimte aan de voorzijde, maar ook naar de koude muur erachter en dat is zonde. Radiatorfolie zorgt ervoor dat de warmtestraling aan de achterkant met 75 procent en met hr-folie met 95 tot 99 procent afneemt.
Er is tegenwoordig folie te koop dat met magneetjes onzichtbaar achter de radiator kan worden bevestigd. Dat is handig met bevestigen en met schoonmaken. De radiatoren hoeven niet van de muur om het folie aan te kunnen brengen. In een gemiddelde tussenwoning zijn er alleen op de begane grond al drie tot vijf radiatoren verdeeld over de woonkamer, de keuken en de hal. Vaak zijn dat de radiatoren die het meest worden gebruikt, dus daar is de besparing het grootst. De radiatoren in de slaapkamer zijn minder vaak aan, maar het is een kleine moeite om ze even mee te nemen. Alle kleine beetjes helpen immers.
Polyethyleen schuim
Leidingisolatie in onverwarmde ruimtes zoals in de kelder of kruipruimte, in de garage of op zolder (al dan niet achter knieschotten) bespaart energie en voorkomt bevriezing van de leidingen. Speciaal voor cv-leidingen is kant-en-klare buisisolatie te koop, in verschillende diameters en diktes. Dat is over het algemeen gemaakt van polyethyleen schuim met een gesloten celstructuur. Het is niet nodig om alle verwarmingsbuizen te omkleden met buisisolatie. Buizen die door verwarmde ruimtes lopen, zorgen daar gewoon voor nog wat extra warmte. Tip: denk eraan om zowel de aanvoer- als retourleiding te isoleren, want ze stralen allebei warmte uit. Nog een aandachtspunt: drinkwaterleidingen moeten juist niet geïsoleerd worden. Het water daarin moet goed af kunnen koelen om zo het risico op legionella te voorkomen. Buisisolatie en radiatorfolie aanbrengen kan voor mensen een lastig werkje zijn. Een cv-monteur kan dat snel en vakkundig uitvoeren. En is de klus geklaard, dan levert dat zeker een tevreden klant op.