Nieuwe generatie warmtepompen valt op door duurzaamheid en slimme functies

Hub Redactie
Hub Redactie
19 juni 2019
3 min

Panasonic heeft zowel de Etherea lucht/lucht-warmtepompen als de Aquarea lucht/water-warmtepompen uitgebreid met nieuwe modellen. Burghout: “Met deze nieuwe warmtepompen hebben we echt een verbeterslag gemaakt. De Etherea lucht/lucht-warmtepompen hebben we onder andere verbeterd door de luchtzuivering 10x krachtiger te maken. Dat doen we niet met een filter, maar met een ionengenerator. Deze nanoe X-luchtzuiveringstechnologie zorgt voor negatieve ionen die virussen en bacillen negatief laad. Er worden watermoleculen van gemaakt waarna ze kunnen worden afgevoerd door condenswater. Dat is beter voor het binnenmilieu.”

De Etherea-reeks is uitgebreid met nieuwe energie-efficiëntie VKE-modellen, beschikbaar met een capaciteit van 1,6kW tot 7,1kW. De units beschikken over energielabel A+++ bij zowel verwarmen als koelen. De Etherea VKE is voorzien van allerlei handige en slimme functies, zoals een ingebouwde WLAN-module voor beheer op afstand en Aerowings-technologie voor een gelijkmatigere verdeling van de luchtstroom.

De Aquarea J Generatie lucht/water-warmtepomp is energie-efficiënter dan zijn voorganger, de Aquarea H Generatie. “De techniek en ervaring die we hebben opgedaan met lucht/lucht-warmtepompen transformeren we nu ook naar lucht/water-toepassingen”, vertelt Burghout. “Zo is nu een SCOP haalbaar van 5,07.” De lucht/water-warmtepomp zet gratis beschikbare lucht in als duurzame energiebron, kan warm tapwater met een temperatuur van 60˚C leveren en koelt tot 10˚C. De Aquarea J Generatie kan worden gecombineerd met zonnepanelen om met gratis zonne-energie te koelen.

Overgang naar koudemiddel R32

Beide soorten warmtepompen maken gebruik van het koudemiddel R32. Dit heeft nog maar een derde aan Global Warming Potential (GWP) dan zijn voorganger, het veel gebruikte koudemiddel R410A. Ildert Burghout van Panasonic: “Koudemiddelen met een hoge GWP worden steeds meer uitgefaseerd. Langzaam verdwijnen ze van de markt. Daarom heeft Panasonic vanaf 2015 een ontwikkeling ingezet met milieuvriendelijke koudemiddelen. Langzaam ondergaan al onze warmtepompen een transitie naar R32.”

Het gebruik van R32 als koudemiddel zie je steeds meer. Panasonic heeft het dan ook goed gedaan, vindt Burghout. “We zijn een van de eerste spelers met R32 toestellen. Iedereen is bezig met het verduurzamen van gebouwde omgeving en dan zie je dat R32 groot voordeel heeft: het heeft minder negatieve impact op het milieu. Daarnaast is het onderhoud van warmtepompen afhankelijk van de hoeveelheid koudemiddel die je gebruikt. Heb je meer dan 2,4 kg koudemiddel, dan moet je jaarlijks een lekdetectie doen. Met R32 kan je meer koudemiddel hebben voordat je verplicht onderhoud moet doen. Dus dit koudemiddel heeft ook een positieve impact op de onderhoudskosten”.

Alles is een warmtepomp

Lucht/lucht-warmtepompen worden veel ingezet, maar veel mensen zien het nog steeds als soort airconditioning, merken ze bij Panasonic. Burghout zegt hierover: “In de branche weet men het wel, maar de eindgebruiker weet vaak niet dat je met lucht/lucht-warmtepompen net zo goed kunt verwarmen. Bij airconditioning denk je vaak aan koeling, maar tegenwoordig is alles een warmtepomp.”

Volgens Burghout is een lucht/lucht-warmtepomp ook een goede oplossing in de energietransitie. “Met dit soort type units kun je ook een hoog rendement halen. Het hangt een beetje af van het model, maar bij de units van 2,5-3,5 kW loopt de COP op tot 5,10.” Hij is tevreden over de nieuwe productintroducties: “Het is een brede lijn high end modellen, onder andere dankzij de luchtfiltering, de wifi, het mooie design en het compacte binnendeel. We spelen meer in op de huidige marktvraag van installateurs en gebruikers. Dit is echt weer een next generation warmtepompen.”

Uitgelicht

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen