Ledlampen gaan erg lang mee (20.000 tot 50.000 branduren). Hoewel er op dit moment veel ledlampen en bijbehorende armaturen op de markt komen, duurt het veel langer voordat deze lampen ook terugkeren in de recyclestroom. Het afgelopen jaar bedroeg het aandeel ledlampen binnen het totale volume ingezamelde verlichting nog minder dan 2,5%. Dit terwijl ongeveer twee derde van de verkochte lampen op dit moment een ledlamp is.
Europese doelstellingen
LightRec is in Nederland opdrachtgever voor de inzameling en recycling van lampen en verlichtingsarmaturen. Directeur van stichting LightRec, Gied van Hoorn, zegt: “Het duurt nog even voordat de grote bulk ook in de recyclestroom terug te vinden is. Dit is een van de redenen waarom het nu lastiger is voor Nederland om aan de op Europees niveau gestelde inzameldoelstellingen te voldoen voor de categorie led. Die doelstellingen zetten de verkoop over de afgelopen drie jaren af tegen het inzamelvolume. Maar die twee stromen gaan niet gelijk op. Er worden veel (led)lampen verkocht, terwijl ze nog maar mondjesmaat binnenkomen voor recycling. Bij spaarlampen en tl-buizen halen we de doelstellingen wel ruimschoots.”
Inleveren bij erkende inzamelpunten
Ledlampen en (geïntegreerde) led-armaturen kunnen uitstekend worden gerecycled en moeten net als spaarlampen en tl-verlichting worden ingeleverd worden bij de erkende inzamelpunten. De afgelopen jaren heeft LightRec het aantal inleverbakken voor consumenten in winkels via Wecycle drastisch uitgebreid tot wel 6.600. In vrijwel elke bouwmarkt, supermarkt of winkel met huishoudelijke apparaten kunnen de klanten spaarlampen, tl-buizen en ledlampen inleveren. Dat geldt ook voor de bijbehorende verlichtingsarmaturen. Ook voor de professionele markt zoals bouw- en sloopbedrijven is de inzameling structureel georganiseerd. Professionals kunnen verlichting inleveren bij (technische) groothandels en bij grote projecten levert Wecycle tailormade oplossingen op de bouwplaats.